Araç sahiplerine kötü haber! Bir masraf daha çıktı Araç sahiplerine kötü haber! Bir masraf daha çıktı

Günümüz ekonomik şartlarında ev almak neredeyse imkansız hale gelirken, inşaat firmaları tarafından hayata geçirilecek olan o fikir sayesinde herkes kendi evinin sahibi olabilecek. Konut fiyatlarındaki fahiş artış, kazanılan paranın değersizleşmesi vatandaşın bir birikimi olmadan ev almasını ne yazık ki mümkün kılmıyor. Kira ödemenin bile zorlaştığı bu zamanda, ev almak isteyenlerin beklediği fırsat inşaat firmalarından geldi…

AŞAMALI SİSTEM HAYATA GEÇİRİLİYOR

Sabah’tan Seda Tabak’ın haberine göre, ev almak isteyenlerin işini kolaylaştıracak aşamalı sistem hayata geçiriliyor. Bu sistem sayesinde ev almak isteyen vatandaşlar ilk olarak taksitli bir şekilde arsayı alacak, ardından inşaat maliyetinin ödemesini yapacak. İnşaat firmaları bu yeni sistemin birçok kişiyi ev sahibi yapacağını düşünüyor.

AŞAMALI SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Şuan aktif olarak faaliyet gösteren bazı firmalar bu sistemi kullanıyor. Sistem doğrultusunda, aşamalı konut almayı isteyenler ilk olarak arsa payını alıyor sonrasında inşaat maliyetini ödeyerek 2 aşamanın sonunda ev sahibi oluyor.

Arsa payı ödemesi ile başlayan konut sahipleri 36 aya kadar vadeli ödeme sisteminden faydalanabiliyor. Sözleşmenin yapıldığı tarih itibari ile 9-18 ay arasında inşaat da başlatılıyor. Arsa borcunu tamamladıktan sonra arsa sahibi olan vatandaşlar, inşaat maliyetini ise peşin ya da taksitli olarak ödeyebiliyor. Ödemeler inşaatın başlamasıyla birlikte başlarken, daireler inşaat başladıktan sonra 36 ay içinde teslim ediliyor.

AŞAMALI SİSTEMİN AVANTAJLARI NELER?

Herkesi konut sahibi yapmayı amaçlayan bu sistem, firmanın arsayı daha ucuza mal etmesini sağlarken, alıcının da %30 oranında kazanç sağlamasına neden oluyor. Aynı zamanda arsa payını alan kişiler isterlerse inşaat sürecinde paylarını satışa çıkarabiliyor. İnşaat maliyeti arsa payı sahibi tarafından ödenmediğinde, firma bu ödemeyi kendisi yaparak evi satabiliyor. Arsa payı orana hesaplanarak arsaya ödeme yapan vatandaşa ödeniyor. Yani ev almak için bu sisteme başvuranlar inşaat maliyetlerini ödeyemedikten sonra arsa paylarını satarak sistemden ayrılabiliyor.

Konut almayı kolaylaştıran bu sistem avantajlı gibi görünse de, alıcının ödemeyi yapıp yapamayacağını önceden bilmesi ve öngörmesi büyük önem taşıyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.