İngiliz araştırmacılar; Gine babunları, lemurlar ve Visayan domuzları gibi nesli tükenmekte olan hayvanların dışkısında, diyabetik ayak ülserlerindeki bakterileri öldürebilecek virüslere rastlandığını açıkladı.
Diyabetik ayak ülseri, diyabetli hastaların yaklaşık yüzde 15'inde meydana gelen ve genellikle ayağın alt kısmında bulunan, deri dokusunun bütünlüğünün bozulmasıyla oluşan açık yaralara deniyor.
Bu ülserler, yılda 7 binden fazla amputasyona neden oluyor ve maliyeti 1 milyar euro gibi büyük rakamlara mal olabiliyor
Ancak ülserlerin genellikle iyileşmeyi bozan bakteriler tarafından enfekte olması nedeniyle tedavi edilmesi güçleşiyor. Bu bakteriler, sıklıkla antibiyotiklere karşı dirençlidir, yani ilaçlar tarafından öldürülemezler.
Fakat bilim insanları laboratuvarda hayvan atıklarında bulunan virüslerin, ayak ülserlerindeki en yaygın zararlı bakterilerden bazılarını öldürebildiğini buldu.
Uzmanlar, henüz bu virüsleri diyabet hastalarının ülserleri üzerinde test etmediler ancak sağlık alanında önemli bir ilerleme elde edileceğini umuyorlar.
Bakteriyofaj adı verilen virüsler, Yorkshire Yaban Hayatı Parkı'ndaki hayvanların dışkısında bulundu.
Virüsler üzerine araştırmalara öncülük eden Profesör Graham Stafford, çalışma hakkında şunları söyledi:
''Bir süredir antibiyotik direnci için yeni tedaviler arıyoruz ve hayvanat bahçesi dışkılarında böyle bir virüs arayan ilk biziz. Nesli tükenmekte olan türlerin bu kadar olumlu ve güçlü bir amaca katkıda bulunması çok sevindirici.''
Binlerce farklı bakteriyofaj türü var ve bunlar gelecekte sepsis tedavisinde bile kullanılabilir.
Birleşik Krallık'ta tahminen 4 buçuk milyon diyabetli insan var ve bunların yaklaşık 450 bini hayatlarının bir noktasında ayak ülseri geliştirecek.
Sheffield Eğitim Hastanesi'nde görev yapan Dr. Dinesh Selvarajah ''Maalesef kliniğimde diyabetik ayak hastalığı olan çok sayıda hasta görüyorum. Enfeksiyonları daha etkili bir şekilde tedavi etmenin amputasyon riskini azaltmada önemli bir etkisi olacaktır.'' dedi.
DİYABET AYAK ÜLSERİ NASIL GELİŞİR?
Diyabetin kontrol altında tutulamadığı durumlarda ayakta kronik yara ve ülserlerin gelişmesine diyabetik ayak denilmektedir.
Diyabet, kılcal damarları etkileyerek sinirlerde ve damarlarda enflamasyona yol açabilmektedir. Bunun sonucu olarak ayaklarda enfeksiyon, yara ya da ülser gelişebilmektedir.
Normal bir kişi, ayakkabısının içine bir kum tanesi bile girse rahatsız olduğu için bir iki adım sonra durup bu kumu çıkarır. Oysa ayakta his kaybı bulunan bir diyabet hastası, ayak tabanındaki adeta bir çakıl taşı büyüklüğündeki nasır üzerinde saatlerce yürüyebilir. Bunun sonucunda da derin bir yara gelişir.
DİYABET AYAK ÜLSERİ İYİLEŞİR Mİ?
Birkaç gün içinde doğal olarak iyileşen normal yaraların aksine, diyabetik ayak ülseri normal süre ve şekilde iyileşmez. Bunun nedeni yavaş kan dolaşımı ve diyabetle ilişkili sinir hasarıdır. İyileşme yerine, yarada enfeksiyon oluşur ve cildin daha derin katmanlarına yayılır.
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN