Pandemiden sonra Türkiye'deki araba pazarı can sıkıcı bir hale geldi. Benzine ve motorine gelen zamların ardından da araç sahibi olmak zor bir hale geldi . Türkiye'de benzin ve dizel araçlara göre elektrikli araçlara fazla ilgi duyulmuyor ancak Avrupa'nın birçok gelişmiş ülkesinde elektrikli arabalar çok benimsendi ÖTV ve dolar kurunun yüksek olması Türkiye'de elektrikli araçlara olan ilgiyi azaltıyor.

TBMM'DE ONAYLANDI

Geçtiğimiz günlerde torba yasaya dahil edilen elektrikli araçların Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarını yeniden belirleyen kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gerçekleştirilen oylamada kabul edildi.

FİYATI DÜŞÜRÜLECEK

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni ÖTV düzenlemesiyle Türkiye'nin yerli otomobili Togg'un fiyatını daha ulaşılabilir seviyeye çekmesi amaçlanırken; düzenleme, hali hazırda bayilerde satılan ve önümüzdeki dönemde de satışa sunulması planlanan birçok elektrikli otomobilin fiyatını da düşürecek.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN ÖTV'SİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLER 

Yeni düzenleme ile birlikte motor gücü 160 kW'ı geçmeyen ve matrahı 700 bin TL altında olan araçlarda ÖTV, yüzde 10 olarak uygulanacak. 160 kW altı, ancak matrahı 700 bin TL ve üstü olan araçlarda yüzde 40; 160 kW üstü ve matrahı 750 bin TL'yi geçmeyenlerde yüzde 50, geçenlerde ise yüzde 60 olarak belirlenecek. Elektrikli otomobillerin ÖTV'sinde yapılan değişiklikte, oranlar haricinde en büyük değişikliğin hesaba matrah değerlerinin de eklenmesi olduğu görülüyor.

300 BİN TL KADAR DÜŞÜŞ YAŞANACAK

Pazardaki Çinli modeller Skywell ET5 ve Seres 3 ise, ÖTV değişkliğinden en çok etkilenen haberler arasında yer alıyor. Her iki otomobilin de ÖTV oranı yüzde 60'tan yüzde 10'a düşerek tüketicisine yaklaşık 300 bin liradan fazla fiyat avantajı sağlayacak. Elektrikli Hyundai Kona'nın fiyatı ise 895 bin TL'den 787 bin TL'ye kadar düşecek.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.