GİRESUN (AA) - Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, balık avcılığının her geçen yıl azaldığını belirterek, bu durumun engellenmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda çok bol yapılan avcılıkta şu anda ciddi bir düşüş yaşandığını belirtti.

Bu durumun çeşitli sebepleri olduğuna dikkati çeken Arslan, "Öncelikle aşırı avcılık, bilinçsiz avcılık ve çevre kirlilikleri. Biz bunları 2-3 yıldır dile getiriyoruz, bu konu için bir araştırma yapılmasını yetkililere ilettik ama yapılan ciddi bir çalışma yok. Denizlerimizin korunması, balık türlerini de çocuklarımıza, gelecek kuşaklara aktarılması gerekiyor" dedi.

Arslan, balıkçılar olarak başta en büyük sorumluluğun kendilerine ait olduğunu dile getirerek, "Ne yapılırsa yapılsın bir an önce yapılsın, artık balıkçılığımız bitme noktasına gelecek. 3-5 yıl sonra denizlerde çok büyük bir avcılık düşüşü yaşamak istemiyoruz. Bu gidişatla denizlerimizin sonu iyi değil" diye konuştu.

- Köpek balığı küçük balıkçılar için tehdit

Köpek balığının özelilikle Doğu Karadeniz bölgesinde aşırı çoğaldığına dikkati çeken Arslan, "Bu balıklar, balık tüketerek büyüyorlar, gelişiyorlar. Denizlerde dip avcılığı yapan kıyı balıkçılığına da zarar veriyor, ağları parçalıyor. Artık buna dayanamıyoruz, avlarımız zarar gördüğü için maddi sıkıntı yaşıyoruz. Bu konunun da araştırılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.