Enver ALAS/İSTANBUL, () SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Tarihi Yarımada'da bisiklet kullanımını teşvik etmek ve sağlıklı yaşamı desteklemek amacıyla oluşturulan, 'Tarihi Yarımada Bisikletle Kültür ve Sağlık Turları' projesinin ilkine katıldı.
Bakan Müezzinoğlu, İstanbul'daki 30 hastanenin başhekimiyle birlikte, Sultanahmet'ten Yedikule Zindanlarına kadar sağlık için pedal çevirdi.

Fatih Belediyesi tarafından hayata geçirilen 'Tarihi Yarımada Bisikletle Kültür ve Sağlık Turları' projesinin tanıtımı Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile İstanbul'daki 30 hastanenin başhekiminin katıldığı turla başladı. Tüm katılımcıların bisiklet sporuna uygun kıyafetler giydiği turda, Mehmet Müezzinoğlu'nun yanı sıra Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Prof. Dr. Erman Tuncer ile başhekimler yer aldı.

TARİHÇİ TALHA UĞURLUEL REHBERLİK ETTİ
Tarihçi Talha Uğurluel'in rehberlik ettiği grup, bisikletlerle Sultanahmet Meydanı'ndaki Alman Çeşmesi'nden Yedikule Zindanları'na kadar pedal çevirdi. Uğurluel, 10 kilometrelik güzergah boyunca bölgede bulunan tarihi eserler ve mekanlar hakkında bilgiler verdi.

MÜEZZİNOĞLU: 10 BİN METRE BİSİKLET YOLU YAPAN BELEDİYELERE 10 BİN BİSİKLET HEDİYE
Etkinlik öncesi bir konuşma yapan Mehmet Müezzinoğlu, sağlıklı yaşamın en önemli noktalarından birinin hareketli yaşam olduğunu söyledi. Fatih Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikle hem fiziksel hem sosyal hem de ruhsal sağlık için önemli bir adım attıklarını belirten Müezzinoğlu, proje hakkında şöyle konuştu:
"Sosyal yönden toplumumuza örnek olacak, kültürel birikimimize katkı sağlayacak çok yönlü bu proje için Fatih Belediyesi'ne teşekkür ediyorum. Sağlık Bakanlığı olarak 4 yıllık projeksiyonumuzda sağlıklı yaşam kültürünün teşvik edilmesi hususunda eylem planını hazırladık. Bu anlamda Türkiye'nin neresinde olursa olsun, trafik kuralları ve ulaşım şartlarına uymak kaydıyla, bin metre bisiklet yolu yapan belediyelerimize bin; 5 bin metre bisiklet yolu yapan belediyelerimize 5 bin; 10 bin metre bisiklet yolu yapan belediyelerimize 10 bin bisiklet hediye ediyoruz"

ALMAN ÇEŞMESİ ÖNÜNDEN YEDİKULE ZİNDANLARINA KÜLTÜR VE TARİH TURU
Sultanahmet Meydanı'nda bulunan Alman Çeşmesi önünden başlayan tur, Tarihçi Talha Uğurluel eşliğinde sırasıyla, Dikilitaş, Örme Taş, Yılanlı Taş'ın anlatımıyla sürdü. İslam Eserleri Müzesi'nin ardından Ayasofya Meydanı, Yerebetan Sarnıcı ve Gülhane Parkı ile devam eden güzergah, Atatürk'ün yapılan ilk heykeli, Turgut Reis Heykeli, İstanbul Surları, Topkapısı, Balıklıkapı, Ahırkapı, Ahırkapı Feneri, Ayazma, Bukoleon Sarayı, Çatladıkapı ve Samatya Meydanı'nın ardından Yedikule Zindanları'nda son buldu.

TARİHÇİ TALHA UĞURLUEL'E TEŞEKKÜR ETTİ
Mehmet Müezzinoğlu, tur boyunca zaman zaman karşılaştığı vatandaşları eliyle selamladı. Turun sonunda basın mensuplarına etkinlikle ilgili açıklamalarda bulunan Müzzenoğlu, tarihçi Talha Uğurluel'e katkılarından dolayı teşekkür etti.

"TAHAYYÜL ETTİĞİMİ FİİLEN UYGULANMIŞ OLMASI MUTLULUK VERİCİ"
Müezzinoğlu, "Tahayyül ettiğimi fiilen uygulanmış olmasından mutluluk duyuyorum. Hem tarihimizi hem kültürümüzü hem de bir aktiviteyi bütünleştirebilmek hele hele Sultanahmet'ten Yedikule'ye gelebilmek gerçekten çok heyecan verici" diye konuştu.
Öte yandan Fatih Belediyesi'nin etkinliklere önümüzdeki günlerde İstanbullular başta olmak üzere, Türkiye'nin önde gelen CEO'ları, sanatçılar, radyocular gibi farklı meslek grupları ile devam edececeği öğrenildi.
(FOTOĞRAF)