BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde bu yıl 11'inci düzenlenen Zeytin Hasat Günleri, Zeytine Minnet Yürüyü'yle başladı. 'Zeytinyağı ve Tarih' sloganıyla gerçekleştirilecek etkinlikler, 3 gün sürecek.
Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası ve Ayvalık Ziraat Odası tarafından düzenlenen Uluslararası Zeytin Konseyi, Akdeniz Zeytinci Kentler Birliği ve İspanyol QV Extra'nın katılımıyla uluslararası kimliğe kavuşan etkinlik kapsamında Atatürk Caddesi'nde toplanan, aralarında Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, AK Partili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Kıbrıs-Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, CHP'li Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hakan Kayaalp, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Ahmet Toker, Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Kıtay'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişi Cumhuriyet Anıtı'na kadar Ayvalık Belediye Bandosu eşliğinde 'Zeytine Minnet Yürüyüşü' yaptı.
Burada Ayvalık Ticaret Odası tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal marşı okundu. Ardından kalabalık, tekrar yürüyüşe devam ederek etkinliklerin yapılacağı eski otogara geçti.
Burada kurulan zeytinyağı standlarının açılışı öncesinde konuşan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, hasat günlerinin bu yılki temasının , 'Zeytin varsa hayat var, bin yıllardır' olarak belirlendiğini belirtip, "Burada vurgulanmak istenen, hayata ağacı zeytinin geçmişten bugüne ve bugünden yarınlara uzanan tartışılmaz değeridir" dedi.
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer de 11 yıl önce başladıkları zeytin hasat günleriyle amaçlarından birinin de Türkiye'deki zeytinyağı tüketimini arttırmak olduğunu vurgulayarak, "Elbetteki öncelikle yöremizin, bölgemizin bu kıymetli değerini tanıtmakla beraber bu tüketim sıkıntısını aşmayı hedefledik. Bundan 11 yıl önce kişi başına 800 gram zeytinyağı tüketiyorduk. Ürettiğimiz zeytinyağının maalesef dörtte birini tüketebiliyorduk. Bu arayışla çıktığımız bu hasat şenliğiyle bugün zeytinyağı tüketimi 1,8- 2 kilogram civarına gelmiştir. Çünkü biz bu şenlikleri yaparken tüm medya unsurlarıyla beraber hareket ettik. Özellikle gurme yazarları, sağlık yazarları, doktorlar zeytinyağının ne kadar yararlı olduğunu anlattılar. Dünyada çok az şey lezzetli ve sağlıklıdır. İşte zeytinyağı bunlardan biridir" dedi. Başkan Gençer, zeytin hasat günleri etkinlikleriyle birlikte 11 yılık süreçte ilçedeki yerel markaların satışlarının yükselmesine de katkı verdiklerini sözlerine ekledi.
"ZEYTİNLİK ALANLAR SANAYİYE AÇILMAK İSTENİYOR"
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça da parlamentoda zeytin ile ilgili görüşmeleri madencilik komisyonundan tartışmak zorunda kaldıklarına dikkati çekip, "Bazı lobiler, ucundan ve kenarından en ufak bir fırsat bulduklarında Zeytin Yasası'nı değiştirmek için harekete geçiyor. Jeotermal alanlar, askeri yatırımlar, maden aramaları ve her türlü imar yatırımlarına zeytinlik alanlar açılmaya çalıştığını görüyoruz. Zeytin bir enerjinin konusu mudur, yoksa bir tarım konusu mu? Hiç kuşkusuz tarım konusudur. Ancak bu Enerji Komisyonu'na geliyor. Mecliste Enerji Komisyonu'nda, zeytin yasasını görüşüyoruz. Dolayısıyla sağduyu galip geldi ve çalışmalarımız sonuç verdi" diye konuştu.
"KİŞİ BAŞI 3 LİTRE TÜKETSEK İHRAÇ EDECEK ZEYTİNYAĞI BULAMAYIZ"
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur da sağlığını zeytinyağına borçlu olduğunu belirtip, "Edremit Körfezi etrafı ve Ayvalık iklim olarak havasıyla, suyuyla dünyanın en kaliteli zeytinyağının çıktığı yer. Zeytinyağı bir ilaç. Meyve suyu. Ama maalesef bizler ürettiğimiz halde, bir Suriye, Yunanistan, İspanya, İtalya kadar ne yazık ki tüketemiyoruz. Eğer Türkiye'nin 78 milyonu yılda sadece 3 litre yağ tüketmiş olsa ihraç edecek mal bulamayız" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Balıkesir Valisi Mustafa Yaman ve protokol üyeleri kurdelasını keserek Zeytin Pazarı'nın açılışını yaptı.
Halk oyunlarının sergilenmesinin ardından protokol, pazarda kurulan zeytin ve zeytinyağıyla zeytin makinelerinin tanıtım stantlarını tek tek gezerek firma yetkililerinden bilgi aldı. Daha sonra protokol üyeleri Ayvalık'ta bu yılın ilk zeytin mahsulünden oluşan zeytinyağlarının tadımını yaptı.

FOTOĞRAFLI