Büyük Birlik Partisi MKYK Üyesi, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, "Serbest piyasada fındık fiyatının 100 lira seviyesine gelmesi, TMO'ya 82,50 TL'den fındığını veren üreticiyi mağdur etti. TMO aradaki oluşan farkı mutlaka vermeli, alım fiyatlarını güncellemeli" dedi.
YETKİLİLERE SESLENDİ
Fındık fiyatlarının 100 liraya yükselmesiyle Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) fındık veren üreticiyi mağdur ettiğini ve yetkililere seslenen Avcı, "TMO’ya fındık veren üretici serbest piyasada oluşan fiyat farkını devletinden talep ediyor. TMO’ya 22 Ağustos tarihinden itibaren fındığını teslim etmiş üretici mağdur olmuştur. Devletimiz tarafından açıklanan rekolte tahmininin özellikle bu yıl tutması mümkün değildir. 718 bin ton açıklanan rekoltenin en fazla 500 bin ton civarında gerçekleşmesi beklenmektedir. Fındık fiyatları da bu rekolte tahmini üzerinden açıklanmıştır. Çiftçilerimizin bir kısmı da fındığını devletin şefkatli ellerine teslim etmiştir. Ancak tabiri caizse bu işin kurdu olan yabancı firmalar rekoltenin düşük olacağını tespit etmiş ve fındık fiyatları TMO’nun 50 randıman fındık için vermiş olduğu fiyatı 14-15 TL geçmiştir" diye konuştu.
GÜVEN ZEDELENEBİLİR
Fiyat farkının TMO tarafından karşılanması gerektiğini kaydeden Avcı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatifleri’nde dahi fındık fiyatları TMO’nun açıklamış olduğu fiyatın 15 TL üzerindedir. 22 Ağustos 2023 tarihinden itibaren TMO’ya fındık veren üreticilerimizin mağduriyetini gidermek için TMO fındığını teslim aldığı üreticilerimize aradaki oluşan farkı mutlaka vermeli ve bundan sonraki alımlarda fiyatları güncellemelidir. Aksi takdirde çiftçilerimizin devletine olan güveni zedelenecek ve gelecek yıllarda bu güvensizlik sadece yabancı firmaların işine yarayacaktır."
NEJLA KAYA
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.