Güncel

AYM kararı yürürlükte: Evli kadınlar artık kendi soyadlarını kullanabilecek

Türk Medeni Kanunu'nun "evlenen kadının kocasının soyadını alacağı" hükmünü iptal eden Anayasa Mahkemesi kararı yürürlüğe girdi. Karar sonrası kadınlar artık tek başına kendi soyadlarını kullanabilecek, eşlerinin soyadlarıyla birlikte kullanma zorunda olmayacak.

Abone Ol

Anayasa Mahkemesinin (AYM) kararının yürürlüğe girmesiyle kadınların kendi soyadlarını kullanabilmeleri için evlendirme memuruna talepte bulunmaları veya daha sonra nüfus idaresine yapacakları yazılı başvuru yeterli olacak.

Medeni Yasa’nın “evlenen kadının kocasının soyadını taşımasını” zorunlu kılan 187. Maddenin birinci ve ikinci cümlesi Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmişti. Mahkemenin “kadın erkek eşitliğine uygun yeni bir düzenleme” yapılması için TBMM’ye verdiği dokuz aylık süre dün doldu. Evliliğine kendi soyadıyla devam etmek isteyen kadınlar için dava açma zorunluluğu da ortadan kalktı.

Kadınların sadece kendi  soyadlarını kullanabilmeleri için evlendirme memuruna talepte bulunmaları veya daha sonra nüfus idaresine yapacakları yazılı başvuru yeterli olacak.  Evli kadınlar iptal kararına aksi yönde bir düzenleme yapılmazsa, bugünden itibaren dava açmadan sadece bekârlık soyadlarını alabilecekler.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN