GİRESUN (AA) - Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, Avrupalı alıcıların bugünlerde Türk fındığına yeterli düzeyde ilgi göstermediğini söyledi.

Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015-2016 fındık ihracat sezonun 1 Eylül itibarıyla başladığını anımsattı. 

Geçen sezon 217 bin 427 ton fındık ihracatı karşılığında yaklaşık bir milyar 800 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını belirten Sevinç, yeni sezondaki hedefin ise dünyaya 250 bin ton fındık satmak olduğunu dile getirdi.

Sevinç, son dönemlerde dövizde artış yaşandığını ifade ederek, bunun fındık sektörünü fazla olmasa da olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.

Fındık ihracat döneminin başlangıcından itibaren bir hafta geçtiğini, bu zaman diliminde Avrupalı alıcıların Türk fındığına yeterli düzeyde ilgi göstermediğini belirten Sevinç, "Şu anda yeterli düzeyde talep yok. Bunun birkaç nedeni var. En önemlisi de 2014 ürünü fındık fiyatının yüksek oluşu. Yüksek fiyat nedeniyle alıcılar bütçelerini aştı. Şu anda fındık alımından kaçınıyorlar. Bir diğer neden ise henüz piyasa tam olarak oluşmuş değil. Avrupalı, piyasanın rayına oturmasını bekliyor" dedi.

- Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan'dan üreticiye çağrı

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Giresun'da fındık fiyatının 11 liraya kadar gerilediğini belirterek, üreticilerden pazara ürün indirmemeleri yönünde istekte bulundu.

Pazara inen fındığın fiyatı olumsuz etkilendiğini dile getiren Karan, "Eylül ayının girmesiyle fındık fiyatı düşüşe geçti. Bir hafta önce 13 liranın üzerinde olan fındık fiyatı, pazara fazla miktarda ürün inmesi nedeniyle bugün 11 lira seviyelerine kadar gerilemiş durumda. Piyasaya ürün inişi halen hızla sürüyor. Böyle devam ederse fiyat daha da düşecektir" diye konuştu.

Karan, ürünün değerinin en az 15 lira olduğunu kaydederek, "Bunun altındaki fiyata kesinlikle karşıyız. Üreticilerimizden artık emanete fındık bırakmamalarını istiyoruz. Belki kendileri emanete bıraktıkları fındıktan fiyat yükseldiğinde kar edecekler ama şu anda ürününü değerinin altında satan üreticilerimiz çok büyük mağduriyet yaşıyorlar" ifadelerini kullandı.