ANAYASA Mahkemesi'nin İstanbul Askeri Casusluk Davası'yla ilgili verdiği "Hak ihlali" kararının ardından, davada yargılama yapan kapatılan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakim ve Savcıları HSYK'ya şikayet edildi.

İstanbul Askeri Casusluk Davası sanıklarından Esin Tolga Uçar ve Ekrem Saltuk Baysal'ın avukatı Hüseyin Ersöz, dava kapsamında "Adil Yargılanma Hakkına Aykırı" karar verdikleri gerekçesiyle soruşturma ve kovuşturma aşamalarında görev alan Cumhuriyet Savcıları ve Hakimlerini, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na(HSYK) şikayet etti. Ersöz 7 sayfalık dilekçesini İstanbul Anadolu Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı kanalıyla HSYK'ya gönderdi.

"HUKUKA AYKIRI KARAR VE UYGULAMALAR"
Mahkeme Başkanı Metin Özçelik ile üye Hakimler Mehmet Ekinci, Birol Bilen ve Mehmet Uğurlu'nun, kapatılan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin İstanbul Askeri Casusluk Davası'nda yargılama yapan hakimler olduğu belirtilen dilekçede, Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen'in soruşturma, Cumhuriyet Savcısı Celal Kara'nın ise kovuşturma aşamasında görev aldığı ifade edildi. Şikayet edilen Hakim ve Savcıların, yargılamanın her aşamasına yayılan ve adil yargılanma hakkının ihlali sonucunu doğuran hukuka aykırı karar ve uygulamalar gerçekleştirdiği kaydedilen dilekçede, usulsüz deliller bulunduğu, deliller üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılması taleplerinin gerekçesiz olarak reddedildiği konusuna değinildi.

"SORUŞTURMA BAŞLATILSIN, CEZALANDIRILSIN" TALEBİ
Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen'in kanuna aykırı delillere dayanarak iddianame düzenlediği belirtilen dilekçede, şikayet edilen Hakimler ve Savcıların kanuna aykırı birçok karar ve uygulama gerçekleştirdiği ifade edildi. Anayasa Mahkemesi'nin 09 Ocak 2015 tarihli "Hak ihlali" kararına da değinilen dilekçede, davaya ilişkin Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yargılamanın yenilenmesi ve infazın durdurulması yönünde karar verdiği hatırlatıldı. Dilekçede, kapatılan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Metin Özçelik, Üye Hakimler Mehmet Ekinci, Birol Bilen ve Mehmet Uğurlu ile Cumhuriyet Savcıları Fikret Seçen ve Celal Kara hakkında soruşturma başlatılması ve cezalandırılmaları talep edildi.