AKP’li yöneticilerin ardı ardına yaptığı “ara zam” açıklamaları, hayat pahalılığından bunalan 10 milyonu aşkın asgari ücretliyi umutlandırdı.

Geçen aralık ayında asgari ücret yüzde 50.5 oranında artışla net 2.825 liradan net 4.253 liraya çıkarılmıştı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararı uyarınca ücret üzerindeki gelir ve damga vergisi kaldırılmıştı. Çalışanların ücret ve maaşlarının asgari ücret kadar bölümü de gelir ve damga vergisinden muaf tutuldu.

 Yılbaşından itibaren yüzde 50.5 gibi son yılların en yüksek artışı yapılmasına karşın, dizginlenemeyen yüksek enflasyondan ötürü asgari ücret 2 ayda satın alma gücünü oldukça yitirdi. Çarşı-pazarın cep yakan fiyatları karşısında açlık sınırı 4.552 liraya yükselerek, asgari ücreti solladı.

Asgari ücretin saptandığı 2021 Aralık ayında enflasyon yüzde 21.31 iken, 2022 Şubat ayında enflasyon 20 yılın rekorunu kırarak yüzde 54.44’e yükseldi. Enflasyondaki ürkütücü artış, asgari ücretteki aşınmayı net olarak gözler önüne seriyor.

2 ay gibi kısa sürede asgari ücretin açlık sınırının altında kalması üzerine AKP’li yöneticiler, komisyonun yeniden toplanarak ara zam yapılmasına ilişkin açıklamaları 10 milyonluk dar ve sabit gelirli kitlede heyecan yarattı.

Lakin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “asgari ücret komisyonu aralık ayında toplanır. Olağanüstü şartlar oluştuğunda değerlendirilir” sözleriyle temmuzda olası zamma şimdilik kapıyı kapattı. Tabii son sözü söyleyecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan.

Asgari ücretin saptanmasında yöntem 2016 yılında değişti. 2016 yılına dek 6’şar altı aylık dönemler için tespit edilen asgari ücret, bu yıldan sonra bir yılın tümü için belirlenmeye başlandı.

4857 sayılı iş yasasının 39. maddesinde “ Asgari Ücret Tespit Komisyonu en geç 2 yılda bir Çalışma Bakanı’nın çağrısı üzerine toplanır” denilmektedir. Ancak, komisyon emekçinin satın alma gücünü korumak amacıyla her yıl toplantıya çağrılarak yeni ücret saptanıyor.

Siyasi irade yetkililerinin komisyonun ikinci kez toplanarak ara zammı gündeme getirmesi üzerine gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’da. Eğer onay verirse 10 milyon emekçiye temmuzda ek zam gelebilir. Hayat pahalılığından yakınan Cumhurbaşkanı’nın bu talebe olumlu yanıt vermesini bekliyor milyonlarca gariban emekçi.

İşçi tarafının destekleyeceği bu yöndeki karara işverenlerin vicdani açıdan karşı çıkmaması gerekiyor.