Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Elemanı ve Akalan Kalesi ve Çevresi Arkeolojik Yüzey Araştırması Başkanı Dr. Michael Deniz Yılmaz ve ASKON Başkanı Ahmet Alp Doğru, Samsun Valisi Orhan Tavlı'yı ziyaret etti.

Samsun'da gençlere AB programları tanıtıldı: "Yeni kültürler tanımalılar" Samsun'da gençlere AB programları tanıtıldı: "Yeni kültürler tanımalılar"

DESTEĞE TEŞEKKÜR

Ziyarette Dr. Michael Deniz Yılmaz; Atakum ilçesinde bulunan Akalan Kalesi'nde ve çevresinde 2023 yılında yürütülen arkeolojik çalışmalar, 2024 ile 2025 yıllarında gerçekleştirilmek üzere hazırlanan projeler hakkında bilgi verdi. Yılmaz, 2023 yılında gerçekleştirilen çalışmalara verdiği destek için Vali Tavlı'ya teşekkürlerini iletti.

ÇEVRESİNDE 8 KÖY BULUNUYOR

Akalan Kalesi'nde 1906 yılında Müze-i Hümayun (İstanbul Arkeoloji Müzesi) adına kazılar gerçekleştiren Theodor Makridi Bey'in ifadelerine göre, çevresinde 8 köy bulunmaktadır.
Akalan Kalesi'nde tespit edilen pişmiş toprak mimari kalıntılar üzerinde aslan tasvirleri yer almaktadır.

BİR ÇOK ESER BULUNDU 

Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinden alınan bilgilere göre Akalan Kalesi, Samsun Atakum ilçesi Çatmaoluk ve Kulacadağ Köyleri arasında kuzey, güney ve batısı Karadere Çayı ve kollarıyla sınırlanan yüksekçe bir platonun ilk yamacında kurulmuştur. Uzunluğu yaklaşık 350 m, genişliği ise 50-70 m'dir. Etrafı yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda ve 4- 4,5 metre yüksekliğinde surlarla çevrilidir. Kalenin kurulduğu tepe büyük ölçüde kayalık olduğundan surlar topoğrafyaya uydurulmuş kayalar surlara temel olmuştur. Arazinin durumuna göre surlar yer yer oldukça eğimli yapılmıştır. Kalenin ortasında höyük olduğu tahmin edilen bir yükselti bulunmaktadır. 1906 yılında Makridi tarafından kazılan Akalan Kalesi'nde çok sayıda çanak-çömlek ve pişmiş toprak mimari kaplama levhası çıkmıştır. Buluntular İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde korunmaktadır.

ELVAN İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.