Gram altın ve ons altında yaşanan ani değişim yatırımcının dikkatini çekmeye devam ediyor. Peki gram altında yeni rekor gelir mi? Ekonomist Hikmet Baydar cevapladı.

Baydar açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın konuşması var. Enflasyonla ilgili gelişmelerden dolayı Fed’in şahin olup olmayacağı çok önemli.

‘ALTINDA DALGALANMA İHTİMALİ YÜKSEK’ 

Bazı gelişmekte olan Asya ülkelerinde temerrüt konuşmaları fazla artmaya başladı. Diğer taraftan Çin’de dış ticaret verilerinde, ithalatta ciddi daralmalar var. Bu global ekonomide önemli oynaklıkların olabileceği anlamına geliyor. Global anlamda oynaklıktan bahsedebileceğimiz bir ortamdayız bu durumda altında da dalgalanma ihtimali yüksek.

altin ic 151.jpg 1.jpg 2

‘4 GÜNDÜR YUKARI SİNYALLERİ VAR’ 

Teknik olarak ons altına baktığımda 4 gündür yukarı sinyalleri var. 1919 dolar seviyelerini deneme ihtimali yüksek. Eğer Powell’ın açıklamalarında şahin bir tutum olursa ‘50 baz puan faiz artıracağız’ gibi konular konuşulursa bir süre daha bu çıkış trendi törpülenebilir.

bilezik altin 2810.jpg 1

‘RİSK OLUŞTURUYOR’

Global resesyon emtiada satışa yol açıyor. Altın da bundan olumsuz şekilde etkileniyor. Şimdilik yukarıya doğru sinyallerin olduğunu söyleyebilirim. Global resesyon, Çin’in ithalatındaki daralma altın dahil bütün emtialarda risk oluşturuyor.

GRAM ALTINDA 1160 LİRAYI BÜYÜK İHTİMALLE GÖREBİLİRİZ’ 

Gram altın dolar/TL ile de yön buluyor. Ons altındaki yukarı sinyalleri gram altında da görüyorum. Yukarı sinyalleri var, bu görünüme bakarak altında büyük ihtimalle 1160 lira seviyelerini büyük ihtimalle bir daha görebiliriz diye düşünüyorum.

bilezik altin 2810

‘ALTIN ALIMLARI ARTACAK’

Merkez bankaları altın almaya devam ediyor. Burada en büyük alıcı Türkiye. Global anlamda altın alımları özellikle merkez bankalarının altın alması ters dolarizasyon anlamına geliyor. Bu dolardan çıkış demek. O yüzden altın alımlarının artacağını düşünüyorum.

ALTIN YATIRIMCILARINA TAVSİYE 

Altın alımı ocak ayında yüzde 16 artmıştı. Teknik göstergelerde de altında yukarı sinyaller olduğunu dikkate alırsak bu veriler ışığında altında bir miktar yukarı yönlü hareket söz konusu olabilir. Altın yatırımcılarının pozisyonlarını korumalarını çıkış sinyallerini sonuna kadar beklemelerini öneriyorum.

Türkiye ocak ayında 23 ton altın aldı, rezervini 565 tona çıkardı. Çin kasım-aralık ayında da 62 ton altın alımını yaptı. Altın alımları devam ediyor. Bu altın fiyatlarında önemli artışlara yol açabilir.”

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.