Avukat Özlem Şen, hem online hem de fiziksel mağazalardan yapılan alışverişlerde 14 gün içinde iade ve değişim hakkının yasal olarak garanti edildiğini vurguladı.

İADE VE DEĞİŞİM HAKKI HER ZAMAN GEÇERLİ

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Avukat Özlem Şen, özellikle ikinci el ürün satışı yapılan internet sitelerinde de tüketicilerin iade hakkına sahip olduğunu belirtti. Şen, "İade yoktur" ya da "değişim yoktur" gibi ibarelerin Tüketiciyi Koruma Kanunu veya Mesafeli Satış Sözleşmesi'nde herhangi bir hukuki karşılığının bulunmadığını ifade etti.

Özlem Şen, ürün alımlarının yanı sıra hizmet alımlarında da cayma hakkının geçerli olduğunu söyledi. "Online kurs veya ders gibi hizmetlerde tüketici, hizmet sözleşmesi kurulduğu andan itibaren cayma hakkını kullanabilir. 'İade yoktur' gibi durumlar söz konusu olsa da, hukuk 14 gün içinde cayma hakkının kullanılmasını öngörür. Ancak kişiye özel ürünler veya hijyen koşullarını bozulan ürünler gibi istisnalar mevcuttur," dedi.

TÜKETİCİLER HANGİ DURUMLARDA HAKLARINI ARAYABİLİR?

Satıcıların iade ve değişim taleplerini kabul etmemesi durumunda, tüketicilerin hangi adımları izlemeleri gerektiğini açıklayan Şen, “Alışveriş tutarı 104 bin liranın altında ise Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurulmalıdır. Başvuru e-Devlet üzerinden yapılabilir. Tutar 104 bin liranın üzerindeyse, Tüketici Mahkemesi’ne başvurmak gerekmektedir. Hakem heyetinin karar süreci genellikle 6 ay olup, bu süre başvurunun içeriğine göre 3 ay daha uzatılabilir,” dedi.

Milyonlara kötü haber: Yüzde 360 zam geldi Milyonlara kötü haber: Yüzde 360 zam geldi

PARA İADESİ YAPILMIYORSA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUN

Tüketiciler, para iadesi yapılmaması veya gönderilen ürünün sipariş edilenle uyuşmaması durumunda savcılığa suç duyurusunda bulunabilir. Şen, özellikle sosyal medya platformlarından yapılan alışverişlerde gönderilen ürünlerin farklı olması durumunda nitelikli dolandırıcılık suçunun oluşabileceğini ve Türk Ceza Kanunu’nun 158’inci maddesi gereği 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünü belirtti.

İKİNCİ EL ÜRÜNLERDE İADE HAKLARI

İkinci el ürün satışı yapan internet sitelerinde de “İade kabul edilmemektedir” gibi ifadelerin hukuki geçerliliği bulunmuyor. Şen, bu tür ibarelerin hiçbir hukuki dayanağı olmadığını ve tüketicilerin iade haklarının her zaman geçerli olduğunu söyledi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Kaynak: İHA