Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde, vatandaşların kullandığı çelik mutfak eşyaları parlatma işlemlerinin ardından daha kullanışlı hale getiriliyor.
Bir dönem evlerdeki mutfak eşyalarının parlatılması için kullanılan kalaylama tekniği, çelik mutfak malzemelerinin artmasıyla yerini parlatmaya bıraktı. Adilcevaz’da kiraladığı küçük bir dükkânda tencere, tava, demlik ve çaydanlık gibi ürünlerin tamirat ve parlatma işini yapan Vedat Doğanay (42), bu işle 10 yıldır uğraştığını dile getirerek, bu işi yapmasındaki amacının vatandaşların matlaşan ya da kararan çelik eşyalarını daha kullanışlı hale getirilerek çöpe atılmasını önlemek olduğunu söyledi. Vedat Doğanay, çeşitli sebeplerle matlaşan çelik mutfak eşyalarını yaklaşık 10 dakika süren parlatma işlemi ile eskisinden daha güzel hale getirdiklerini ifade ederek, "10 yıldır uğraştığım bu işi daha önce Ahlat ilçemizde yaptım. Bu iş burada baya bir rağbet gördü ve bu işi kendi memleketim Adilcevaz’a gelerek sürdürmeye başladım. Mutfaklarımızda kullandığımız çelik eşyalarımız ne şekilde bize gelirse gelsin biz onun her türlü tamirat ve parlatmasını yapıyoruz. Bundan sonra evlerimizde kullandığımız çelik eşyalarımız artık çöpe ya da hurdacıya gitmeyecek. Yaptığımız bu işten müşterilerimizde memnundur biz de memnunuz. Vatandaşlarımız çok cüzi rakamlarla evlerinde bir nedenle matlaşan ya da kararan eşyalarını yenileme imkânı buluyorlar. Parlatma işleminde herhangi bir kimyasal madde kesinlikle kullanmıyoruz. Yapılan işlem sonrası çelik mutfak eşyalarınız ilk aldığınızdaki gibi yeni ve parlak bir görünüme kavuşur" dedi.
Doğanay, çelik demlik takımı, düdüklü tencere ve normal çelik tencereleri parlatma işlemlerini 5 ile 7,5 TL arasında değişen fiyatlarla yaptıklarını belirterek, aynı zamanda düdüklü tencere lastikleri satışının yanı sıra gümüş lehimleme ve kulp tamiratı yaptıklarını da dile getirdi.