Samsun'un 800 yıllık geçmişiyle tarihten esintiler taşıyan 'Samsun Tarihi Su Değirmeni' yoğun ilgi görüyor. İnternet kullanıcıları 'Samsun Tarihi Su Değirmeni' 'Samsun Tarihi Su Değirmeni nerede' şeklinde aramalar gerçekleştiriliyor. İşte 'Samsun Çarşamba Tarihi  Su Değirmeni'...

ÇARŞAMBA TARİHİ SU DEĞİRMENİ NEREDE?

Samsun'un Çarşamba ilçesine bağlı Kirazlıkçay mahallesi'nde 800 yıllık geçmişi olan Tarihi su Değirmeni'nin 1800'lü yıllarda 7 taşlı olarak yapıldığı aktarılmıştır. Tarihe meydan okuyan bu yapının 800 yıldan daha eski bir geçmişe sahip olduğu tahmin ediliyor. Günümüzde de kullanıma açık olan 'Samsun Çarşamba Tarihi  Su Değirmeni' halen tarihi yapılar listesine alınmamasıyla dikkat çekiyor.

ÇARŞAMBA TARİHİ SU DEĞİRMENİ TARİHİ

Samsun tarihi su değirmeninin 65 yıl önce Karaca ailesi tarafından alındığını dile getiren Hasan Karaca, değirmende yulaf, buğday, mısır gibi tahılları öğüttüklerini belirtti. Osmanlı İmparatorluğu’ndan da eski bir tarihe sahip olduğu tahmin edilen bu yapı sit alanı kapsamına alınmayı bekliyor.

ÇARŞAMBA TARİHİ SU DEĞİRMENİ 

1982 yılına kadar faaliyet gösteren tarihi yel değirmeninin bulunduğu alanda Çarşamba belediyesi tarafında düzenleme yapılmıştır. 'Samsun tarihi su değirmeni' tarihini koruyacak şekilde inşa edilen bölgeye kafeterya ve hıdırellez alanı oluşturulmuştur. Hıdırellez zamanlarında etkinlik düzenlenmekte olup kafeterya hizmete açılmıştır. Hıdırellez için alana gelenlere yöre yemekleri dağıtılır.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN