Kanal S ekranlarında konuşan 1919 Eğitim Kurumları Kurucu Kurs Müdürü Halit Kara,  "Özel okul ve kursların yaygınlaşmasının nedenleri",  "Uzaktan eğitimin dezavantajları" ve "1919 Eğitim Kurumları"nın tarihsel yapısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

1919 Eğitim Kurumları Kurucu Kurs Müdürü Halit Kara'nın açıklamalarından satır başladı;

ÖZEL OKUL VE KURSLARIN YAYGINLAŞMA NEDENİ 

Türkiye'nin her yerinde özel okulların ve kursların fazlalaştığı günleri yaşıyoruz. Bu durum gayet doğal ülkenin gelişimi , ekeonomik durumu, eğitim anlamında insanların biraz daha rekabet ve farklılaşma yoluna gitmesi veya biraz daha bu tip ülkelerde eğitime verilen önemlede alakalı özel okulların, kursların veya bi tık daha ileri gidip üniversitelerin çok fazla yaygınlaşması doğal bir olay ve bunu kötü bir yanı yok.

Eğitim gittiğimiz nokta ne kadar eleştirsekte sağlam ilerlediğimiz düşünüyorum. Sınavlarımızın ve biraz dsaha ezberci mantıkta çıkıp daha böyle öğrencilerin iyi bir birey, iyi bir vatandaş yetiştirmek adına rekabetini arttırıcı küçük dokunuşlar yapabilirsek çok daha faydalı olacağını düşünüyorum.

Sınav dönemlerinin biraz daha öğrencinin gelişimini düşünerek yani ergenlik dönemi, boy atma, eski tabirle ses değişme dönemi derler bu dönemlerde biraz daha dikkete alınarak sınav sistemi yapılabilirse çok daha güzel olacağını düşünüyorum.

Biz eğitimciler üzerimize düşen ne varsa, elimizi taşın altına koymamız gerek ama özel okul, kursların çok fazla konuşulması ülkemizde biraz sosyo ekonomik durumla alakalı. 

Özel eğitim kurumları daha fazla tercih ediliyor çünkü şuan nüfusa  oranlara düşünürsek devlet okullarımızda artan kontejyanlarla, adrese dayalı veya her hangi bir tanıdık referans üzerine gittikleri için güvenlik açısından sonrasını görmekle alakalı veliler biraz daha tedirginnlik duyuyor. Bu işin sonunda ortaöğretim kurumu liselere geçişleri oluyor bundan sonra üniversiteye geçişleri oluyor bu sınavları disiplin altına alabilmek için özel kurum ve kursları tercih ediyorlar. 

UZAKTAN EĞİTİMİN DEZAVANTAJLARI

Pandemi döneminde uzaktan eğitim yapıldığına her öğrenci aynı reaksiyonu gösteremiyor. Her öğrencinin seviyesi farklı ve bir platform üzerinden ders görürken internek kesintisi, odaklanma sıkıntısı yaşayabiliyorlardı, yoklamalar esnek kaldığı için öğretmenlerinde alışkın olmadı bir durum olduğu için verimli olamadı. Velilerin bize başvururken dedikleri cümle ''pandemi çocuğu '' sosyal hayatları kısıtlandı, derslerine ekrar karşısında odaklanamadı ve öz güven eksiklikleri oluştu öğrencilerde. O dönemdeki en büyük problemlerden biri de hijyen ve maskeli olmaları .Çocukları biz aslında şu konumlarda biraz daha yitirdik ama şu anda hızlı bir şekilde buna geri karşılık verdik. O zamanın şartları buydu bunlar yapıldı ve şimdi çok daha güzel, iyi ilerliyor. Yüz yüze eğitimin yerini kesinlikle hiç bir şey tutmuyor.

1919 EĞİTİM KURUMLARI HAKKINDA

 14 yıllık eğitim geçmişimiz var. Kurum olarak 2020'de Samsun'a geldik. Kurumun içerisinde şu anada 3 tane rehber öğretmen var. Bizi farklı kılan ve  farklı bir anlayışa iten birinci önceliğimiz bu. Her bir öğrenciyle birebir alaka, ilgi ve program hazırlama, denme analizleri çıkarma veya seçeceği bölümlerle allakalı mentör rol alıyorlar hatta bu bizim birinci önceliğimiz. Vip eğitim dediğimiz 8-10 kişilik sınıflar içerisinde seviye sınıfları oluşturarak aldığımız bir sistem. Yoklama esnasında telefonları topluyoruz ve başka bir dolaba kaldırıyoruz ve öğrenciler dersten çıkana kadar ulaşılması özel durumlar dışında onların iyiliği için yapılan bir durum. Gece kütüphanesi dediğimiz  bir sistem var sınıf açılıyor öğrenciden telefon alınıyor ve 60 dakikalık periyotlar halinde 3 ders olacak şekilde gece çalışmalarını sağlıyoruz. Sadece sinav bazlı değil iyi bir birey yetiştirmek istiyoruz ama ders çalışma alışkanlığını kazandırmak bizim için önemli bir durum. 

Teklenojiden, telefondan yaralanıcaz ama bağımlı yaşamayacağız. Bunu öğrencilerimizde sağlamaya çalışıyoruz. Ders çalışacakları verimli olan saatlerde kesinlikle o telofona ulaşılmaması gerek. Zamanı verimli kullanmaları açısından uyguladığım sistem bu şeklide. 

Dil grubu dediğimiz ingilizce öğretmenliği, mütercim tercümanlık bu bölümlerden sınava hazırlanalar yabancı dil testinden sınava girecek öğrenecilerin kendilerin de özellikle matematik yapamadığım için dil seçiyorum veya matematik yapamadığım için eşit ağırlık bölümündeyim aslında burada çok büyük bir yanlış var öğrenci sınava hazırlanırken hayal ettiği yapmak istediği bölümün mesleğini düşünecek ve ben bu bölüme nereden hazırlanabilirim, neye yeteneği varsa kesinlikle bu alana yönlendirilmesi gerekli. Öğrenciyi analiz etme yönlendirme de bizm gibi kurslar etkin ve başarılı oluyor.

Rekabetin iyi ve kötü yanları var. Velilerin bu durumda kıyas yapmaması gerekiyor. Yapıldığı taktirde rekabet, hırs bunun kötü yanı ve özel ders, özel okul, kurs çok fazla yüklenilmemsi gerekiyor. Rekabetin kötü tarafı bu. Çocukların psikolojisi düşünmek gerekir. Onların gözünden de bakılması gerekiyor, mutluluğa haytlarını güzel bir şekilde idame ettirmeye ihtiyaçları çok var. İyi tarafı ise daha ağır basıyor bir sınıfta aynı seviyeden 10 tane öğrenci olduğu zaman öğretmen sınıfta hakimiyet çok daha iyi kurabiliyyor çünkü öğretmen sınıfta çocukların tamamının seviyesini biliyor, ona göre ders anlatıyor ve rekabeti kızıştırıyor. ÖSYM'nin yök atlas dediğimiz bir site var. Netleri öğrenci yazıyor ve hedefi doğrultusunda  kendisi hesaplamasını yapıyor ve  yanındakine bakarak rekabeti sağlıyor. Küçük dokunuşlar dediğimiz bazı çocukları bile bile bir araya getirip, bazılarını da ayırıyoruz biz bunları güzel uyguluyoruz bu şekilde olursa da rekabetle daha başarılı olacağını düşünüyorum.
Rekabet güzel birşey. Bide bizim özle okulların, kurumların kendi arasında rekabet var. Kendimizi de eleştirmek gerekirse rekabeti biraz abartıp öğlen yemeği veriyoruz, evinden alıyoruz, onuda yapıyoruz bunuda derken bu sefer de hizmet çok amacından farklı yerlere gidiyor. Bu seferde veli bunu yaptık bir sonraki adımı bekliyor. Rekabetin böyle bir cilvesi de var.

Oyunun dışında kalan öğrenciler için kurslarda hani kendi açımızdan söyleyecek olursam. Bizler orada çocuğun yapabilecekleriyle yaptıklarıyla alakalı biraz daha üzerine düşme ve doğru yönlendirebilme hususuna çok eğiliyoruz. Örneğin; yabancı ülkelerde iyi olunan derslerde ülkede yani Türküye de öğrencinin matematiği kötü ona özel ders aldırayım . Deshanesine gideyim öğretmenleriyle görüşeyim birebir alsın, biraz daha yükleneyim aslında bu bir yere kadar doğru orada benim tavrım biraz daha şöyle eşit ağırlık öğrencileri için geçerli sosyal tarafı, türkçesi çok iyi o öğrencilerev iyi olduğu derslerle ilgili fule yakın net yapması için uğraşıyoruz. Tabiki matematiği ybana atmıyoruz ilk okuldan son sınıfa kadar matematik birinci öncelik çünkü bütün sınavlardaki belirleyici olan taraf matematik bu tartışmasız.

Bu konuda gerçekten ülkeyle gurur duyulması gerekiyor. İnternetten de takip ediyoruz bakanlık aracılığıylada bilgimiz oluyor. Samsun geneli için derneğimiz var bu konuda gerçekten çok iyi başarılar yakaladılar, bu konuda vicdanlı her bir öğretmen ve bu konuda o bölgeden Samsuna ciddi bir göç var ve bizlererde ulaşıyorlar bütün kurslar herkes elini taşın altına koydu. O gelen öğrencilerimizi kursalarımızda hemen normal hayatlarına biran önce adapte olması gerekiyor. Normal derken rajatsızlık duyoyoruz ama o öğrencilerim bir eğitim hayatı ve hazırlandıkıları sınavlar söz konusu. Kurumumuzda 3 tane rehber öğretmenimiz var ilk önceliğimiz onlar, depremzede diye bir kelimenin onların yanında yada başka bir yerde kullanılmasını istemiyorum ve aksine şuanki öğrencilerimize ne yapıyorsak aynısını fazlasını değil. 

Yayın anlamında veya bir kurs ortamında seçim yaparken seviyeye göre düşünüyor farklı farklı yayınlarla öğrencilere soru çeşitliliği sağlıyoruz. Hatta sınava son 10-15 gün kala her gün sabah sınav öğleden sonra soru çözümü yapıyoruz bayılıyor çocuklar buna çünkü günleri dolu kendilerini hiçbir şeyle meşgul etmiyorlar ve bir önceki senenin sınavınıda katıyoruz araya yani gerçeği görmeleri açısından eksikleri alsın diye ve bide yüz yüze soru çözümünü görüyorlar bu çok güzel bir imkan bütün renkleriyle farklı yayın tarzlarıyla hedefe ulaşma noktasında bir adım önde başlıyorlar.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.