Samsun Gıda Laboratuvarı, Rusya ve Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilen yaş meyve ile sebzelerin analizlerini yapılan 10 milyon liralık yatırımla Mersin'de göndermeden yaklaşık 1,5 saat içerisinde yapacak. 

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yaklaşık 10 milyon TL'lik yatırımla Samsun Gıda Laboratuvarı’nda kazandırdığı yatırımlar ile ilgili incelemelerde bulundu. Atakum İlçesi'nde bulunan Samsun Gıda Laboratuvarı’nı gezen vali Doç. Dr. Dağlı, personel ve müdür Osman Aydın'dan bilgiler aldı.

BAŞKA İLE GÖNDERMEK ZORUNDA KALMAYACAK

İhracatçıların numunelerini artık Samsun'da yaptıracaklarını söyleyen Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, "Uzun süredir uğraştığımız gıda kontrol laboratuvarımıza ulaştık. Şehrimiz ülkemizin önemli limanlarından birisini içerisinde barındırmakta. Özellikle yaş meyve ve sebze konusunda önemli bir noktadayız. Ancak bu laboratuvar hizmete geçinceye kadar, başka illere numuneler göndermek durumundaydık. Mesela Mersin ve diğer illere idi. Bu hem vakit almakta hem de ihracatçılarımızı yormaktaydı ve yaş sebze ve meyveler ise beklemek zorundaydı.  Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK)'ndan akredite olmak kaydıyla bu laboratuvarımız hizmete açıldı. Hiçbir ihracatçımız buradan numunelerini başka bir ile göndermek zorunda kalmayacak" dedi.

WhatsApp Image 2023-01-31 at 12.23.16 (1)

MERSİN'E DEĞİL SAMSUN'A GELECEKLER

Samsun'un yıllık yaş meyve ve sebze ihracatının 900 milyon dolar olduğunu, laboratuvarın en az 20 ile hizmet edeceğini söyleyen Vali Dağlı, "Samsun'un yıllık 900 milyon dolarlık yaş meyve ve sebze ihracatımız var. Bu azımsanmayacak bir rakam. Burası ihracatçılarımız için önemli bir kolaylık olacak. İhracat rakamları artacak. Çünkü bu büyük bir zorluk teşkil etmekteydi. Bundan sonra numunelerini buradan alarak, gemi ile birlikte beklemeden gönderecekler. Bu nedenle de Samsun ihracatının katlanarak artacağına ve ivme kazanacağına inanıyoruz. Çevre illerde Samsun'a gelecektir. Biz bu zamana kadar Mersin'e gitmek zorundaydık. Biz gitmediğimiz gibi bize yakın iller de Mersin'e değil, Samsun'a gelecekler. Bu laboratuvar en 20 ile hizmet edeceğini biz biliyor ve düşünüyoruz" diye konuştu.

Haber Kaynak: Hakan AKGÜN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.