Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nce otistik çocukların ailelerin çocuklarına yönelik ‘’Otizm ve Ergenlik Dönemi’’ konulu seminer düzenlendi.
Palandöken Otizm Derneği Başkanı Nazan Yaşarbaş ve otizmli çocukların ailelerin katıldığı seminerde Uzman Psikolojik Danışman Tolga Oran, otizmli çocukların ergenlik dönemiyle ilgili sunum yaptı.
Oran, konuşmasında, Otizmin yaşam boyu süren sosyalleşme, dil, iletişim ve diğer birçok etkinlik alanını etkileyen bir bozukluk olduğunu ifade etti.
Oran, otizmin klinik belirtilerinin şiddetinin bireyden bireye farklılık gösterdiğini belirterek şunları söyledi:
‘’ Otizm yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden bir yetersizlik durumudur. Otistik çocuklar cinsel eğitim kurulu’ tarafından otizm ve cinsellik ile ilgili yurt dışında yapılan uygulamaların neler olduğuna dair çeşitli bilgilere ulaşılmıştır. ABD ve Avrupa’daki yetişkin otistiklere yönelik resmi ve özel kurumlardan edinilen bilgiler ışığında bu tür bireylerin cinsel sorunları ve çözümleri noktasında onlara kesinlikle normal bir bireymiş gibi yaklaşıldığı, bu dürtü ve eğilimlerini bastırmaya ve yok saymaya yönelik her hangi bir çabanın olmadığı görülmüştür. Otistik çocukları rehabilitasyonunda eğitimin önemli bir yeri var’’
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Cemil İlbaş ise otistik çocukların ailelerine yönelik eğitimlerin devam edeceğini belirterek, 17 martta yeni bir seminerin düzenleneceğini ifade etti.
İlbaş, otizmin önemli bir toplum gerçeği olduğunu belirterek, otizm konusunda farkındalık oluşturmak için çalışmaların devam edeceğini sözlerine ekledi.