Küçükmenderes Sulama Birliği, Beydağ Kaymakamı İlhan İlkan’ın katılımıyla düzenlenen toplantıda sayaç sistemini tanıttı. Sayaçlı sisteme geçiş süreciyle ilgili üreticinin görüşlerine önem verdiklerini kaydeden birlik başkanı Özay Kaptan, suyun korunması adına sistemin gereklilik olduğunu ve bir yılda bilinçsiz sulama ile israfın da etkisiyle 3 kat fazla su kullanıldığını ifade etti.
Küçükmenderes Sulama Birliği, Beydağ Kaymakamı İlhan İlkan’ın katılımıyla düzenlenen toplantıda sayaç sistemini tanıttı. Beydağ Şehir Salonu’nda yapılan toplantıya Beydağ Kaymakamı İlhan İlkan, CHP Beydağ İlçe Başkanı Feridun Yılmazlar, Beydağ Ziraat Odası Başkanı Ünal İçmesu, Beydağ Süt Birliği Başkanı Erşan Köseoğlu ve çok sayıda üretici katıldı. Küçükmenderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, sunum eşliğinde sayaçlı sisteme geçiş gerekçelerini ve sistemin getireceği faydaları anlattı.
"3 KAT FAZLA SU KULLANILMIŞ"
2014 sulama sezonunda beyanlara göre 7 milyon metreküp civarında su kullanılması gerekirken, kullanılan su miktarının 21 milyon metreküp olduğuna dikkati çeken Kaptan, şunları söyledi: “Baraj hepimizin. Beydağlılar ovalarını verdiler bu baraj için. Yıllardır hayalini kurduğumuz barajın suyunun heba olmaması ve barajın alarm seviyesine inmemesi için hepimize görev düşüyor. Bir yılda bilinçsiz sulama ve israfın da etkisiyle 3 kat fazla su kullanılmış. Mevsim geçen yıldan daha yağışlı olmasına karşın şu anda su miktarı geçen yılın gerisinde. Su verilen bin hektarın yanı sıra 2 bin hektara daha su verilmesi gündemde. Bu durumda su tüketimi daha da artacak. Bir de projenin toplam alanının 19 bin 500 hektardan fazla olduğunu düşünelim. Bir de barajın toplam kapasitesinin en dolu halinde 250 milyon metreküp civarında olduğunu hatırlayalım. Bu şekilde gelecek yıllarda sıkıntı yaşayacağımız ortada.”
"TEMKİNLİ HAREKET ETMELİYİZ"
Kaptan’ın paylaştığı rakamların son derece ciddi olduğuna vurgu yapan Beydağ Kaymakamı İlhan İlkan da “Su hepimizin geleceği. Beydağ bir tarım ve hayvancılık ilçesi. Gelecek nesillerin susuz kalma tehlikesine karşı hepimizin temkinli hareket etmesi lazım. Avrupa’da damlama sulama, yağmurlama sulama son derece ileri iken bizim klasik sistemle ilerlememiz kaynaklarımızı heba etmemiz anlamına gelir. Toprağımıza ve suyumuza sahip çıkacağız. Sayaç sistemi de bu açıdan olmazsa olmaz bir durumdadır. Elbette geçiş konusunda gerekli kolaylıklar sağlanabilir ama bu sisteme bu yıl içerisinde mutlaka geçilmelidir. Sayaçlar ortak alınabiliyor. Sayaca 200-300 lira verme konusunda sıkıntı yaşayan durumu uygun olmayan üretici eğer sosyal yardımlaşma standartlarına uyuyorsa biz de destek verebiliriz. Hayvancılığın gelişimi için vatandaşlarımızda 2 bin 500 lira küçükbaş hayvan desteği veriyoruz. Tarımla kalkınma için de halkın yanında oluruz. Ancak önemli olan toprakların aşırı sulamayla zarar görmemesi, tuz oranının artmamasıdır. Sulamada 3 kat fazla su kullanılmış” dedi.