Manisa’da 51. Kütüphane Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Manisa’daki Kütüphane Haftası etkinlikleri, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Milli Egemenlik Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Ardından etkinlikler kapsamında İl Halk Kütüphanesi’nde program düzenlendi. Programa Vali Yardımcısı Yakup Tat, Tugay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Arslan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal, Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Basın İlan Kurumu Müdürü Kenan Tokgöz, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ayşin Kibrit ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte açılış konuşmasını yapan İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ayşin Kibrit, “Kültürler arası diyalog ve kütüphaneler konulu 51. halk kütüphaneleri, diğer kütüphanelerden farklı olarak toplumdaki bütün bireylere açık, eşit ve ücretsiz hizmet veren kurumlardır. Aynı zamanda Halk Kütüphaneleri bulunduğu bölgenin yerel belleği konumundadır. Yıl dönümleri genellikle bir yılın önceki yılın değerlendirme sürecidir. Kütüphane idarecisi olarak 81 İl Halk Kütüphanesi istatistik sıralamalarında üst sıralamalarda olmaktan dolayı sevinç duyuyorum. Halk kütüphaneleri doğası gereği eğitim ile iç içedir. Bir yandan eğitimi desteklerken bir yandan da eğitim için zorunlu bir süreçtir” dedi.
“FETİH İÇİN GİTTİĞİMİZ YERLERE KÜLTÜRÜMÜZÜ DE GÖTÜRDÜK”
İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak programda yaptığı konuşmada, "Bizler fetih için gittiğimiz topraklarda kültürümüzü ve kitaplarımızı da götürerek aynı zamanda bir kültür elçiliği yapmışız. O yıllardan bu yıllara baş döndürücü teknolojik gelişmeler de olsa yine de bizler dokusuyla, kokusuyla, rengiyle kitaplar farklı dünyalar açmakta ve bizleri farklı alemlere götürmektedir. Geldiğimiz bu günde kütüphanelerimiz farklı argümanlarla, farklı kültürlere köprü olmaya, her yaştan, her gönülden insana bilgiyi, sevgiyi sunmaya kapağı her açıldığında okuyucusuna farklı dünyalar sunan binlerce kitabı bünyesinde barındırıp kültürler arası diyalog da önemli bir vazifeyi ifa etmektedir. Bizler de bu önemli vazifeyi üstlenmiş kültürümüzün vazgeçilmez alanları olan kütüphanelerimiz için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. İnşallah başta Sayın Valimiz olmak üzere belediyelerimizin desteğiyle Manisa’mıza hem yeni kitaplar hem de yeni kütüphaneler kazandıracağız.” ifadelerini kullandı.
“GENÇLERE KİTABI SEVDİRECEĞİZ”
Kütüphane haftası kutlamalarıyla kitabın önemini gündeme getirdiklerini belirten Vali Yardımcısı Yakup Tat, “Milletler hayatında kitaba verilen önem basılan ve okunan kitap sayısıyla kalkınmanın gelişmenin çok doğrusal bağlantısı olduğu tarih boyunca görülmüştür. Tanzimat fermanını yayınladığımız zaman Japonya da bizimkine benzer bir ferman yayınlıyor. Ama gelinen noktada Japonya bizim önümüze geçtiği görülüyor. Bunun temel nedenlerinden birinin de Japonya da yayınlanan okunan kitap çeşidi ve sayısıyla bizimkini kıyasladığımızda arada kat kat fark olduğunu görüyoruz ve bunun her zaman bir eksik olduğunu söylüyoruz ama bu arayı bir türlü kapatamıyoruz. Geçmiş yazarların kitaplarını batılılar yayınlandığından 50 yıl sonra kendi dillerine tercüme ediyorlar. Ama biz Descartes (Dekart)’in kitabını 250 yıl sonra dilimize çeviriyoruz. Bunlar basit olarak görünse de maalesef medeniyet yürüyüşümüzde büyük bir eksikliktir. İnşallah başta biz büyükler olmak üzere gençlerimize kitabı sevdireceğiz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Pamuk Prenses Anaokulu öğrencileri kütüphane konulu şiirler okudu. Ardından Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı dolayısıyla İl Halk Kütüphanesi’nde başlatılan “Çanakkale İlk Uyanış” adlı oyunda başarılı olan öğrencilere hediyeler verilirken açılan kitap ve resim sergisi ile etkinlikler sona erdi.