Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, 2011 yılından bu yana et üreticilerine verilen hayvan başına teşvik priminin 2015 yılından itibaren verilmeyeceğini öne sürdü.
Birlik Başkanı Taneli, düzenlediği basın toplantısında bu yönde bir çalışmanın olduğunu öğrendiklerini belirterek teşvik priminin kaldırılması halinde kayıt dışı hayvan oranın artacağını ve sağlıksız hayvanların kesiminin yapılacağını ifade etti.
Taneli, “Eğer teşvik verilmezse kimse devletin belirlediği kesimhanelerde hayvanını kestirmez. Üreticiler yüzlerce kilometre uzaklıktan hayvanları devletin kesimhanelerine getiremez. 2010 yılında biz bunları gördük. Ciddi anlamda sağlıksız yerlerde kesildiğini kimsenin kayıt yaptırmadığını gördük. Ama 2011 yılında verilen bu teşvik ile beraber üreticilerimiz hem hayvanlarını kayıt altına aldırdı hem de kasaplar müstahsil makbuzunu keserek devlete vergilerini vermeye başladılar" ifadelerini kullandı.
Mehmet Taneli teşvikin kalkmasıyla kayıt dışı hayvan sayısının artacağını ve kesilen hayvanların veteriner kontrolü yapılmadan kesilmesi halinde sağlıksız etlerin de piyasada yer alacağını ifade ederek, bu konuyu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ile de görüştüklerini ifade etti.