Rekonstrüktif Mikrocerrahi Derneği çatısı altında Çukurova Üniversitesi Plastik Cerrahi Kliniği tarafından organize edilen “23. Temel Mikrocerrahi Kursu” Çukurova Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Konusunda uzman akademisyenlerin gönüllü olarak ders verdiği ve kurs başkanlığını Yrd. Doç. Dr. Cengiz Eser’in üstlendiği kursa araştırıcıların ilgisi oldukça yoğun oldu. Çukurova Üniversitesi’nin özel derslikler ve çalışma olanakları sağladığı kursta araştırıcılar eğitmenlerle birebir çalışma olanağı buldu.
Kursta Plastik Cerrahi, Ortopedi, Çocuk Cerrahisi, Genel Cerrahi, Kulak-Burun-Boğaz gibi kliniklerin uzman veya son sene asistanlarından oluşan katılımcılara teorik bilgilerin yanında birebir uygulamalarla dersler verildi.
Araştırıcılar ilk gün yapay damar simülatörü ve sentetik materyaller üzerinde mikrocerrahi aletlerle koordinasyon çalışmaları gerçekleştirdi. Tüm kursiyerler 5 günlük kurs süresini en az 40 saat mikrocerrahi eğitimi alarak tamamladı. Başkanlığını Prof. Dr. Sühan Ayhan’ın yaptığı Türk Rekonstrüktif Mikrocerrahi Derneği ile ortaklaşa bu kursun gerçekleşmesini sağlayan Yrd. Doç. Dr. Cengiz Eser, bu eğitimin dünya çapında ilgi gören canlı cerrahi anlamında önemli bir kurs olduğunu söyledi.
AVRUPA AKREDİTASYONU ALMASI PLANLANIYOR
Çukurova Üniversitesi’nin kursiyerlere çok ciddi destek sağladığını belirten Kurs Başkanı Yrd. Doç. Dr. Eser şunları kaydetti:
“Kursa katılan tüm kursiyerlerimiz uzman doktor ve son yıl asistanlarından oluşuyor. Hepsi temel beceriyi almış durumda. Burada mikrocerrahiyi son düzey teknikleri ile gerçekleştiriyorlar. Çok profesyonel bir ekiple çalışıyoruz. Tüm ekip daha önce bu işi yapmış deneyimli cerrahlardan oluşuyor. Kurs 0.6 milimetre çapındaki damarların mikroskop altında birbirine birleştirilmesi ve çok ince diyebileceğimiz sinirlerin birleştirilmesini kapsadı. Kursun yakında Avrupa akreditasyonu alması planlanıyor.”
Türkiye’nin en yetenekli plastik cerrah ve ortopedistlerinin bu kursa eğitmen olarak katılarak destek verdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Eser, kursiyerlerin daha sonra ileri mikrocerrahi kurslarına katılarak “Süpermikrocerrahi” olarak bilinen aşamaya geçebileceklerini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Eser açıklamasına şöyle devam etti:
“Kliniğimiz tarafından rutin olarak uygulanan serbest flep operasyonları ve transplantasyon cerrahisi gibi beceri gerektiren işlemleri yapmak adına ilk adımı oluşturan bu kursa mikrocerrahiye gönül verenlerin mutlaka katılması gerekiyor. Özelikle serbest flep cerrahisi, el cerrahisi veya transplantasyon cerrahisi ile ilgilenen kursiyerler için çok faydalı bir kurs oldu. Burada öncelikle hayvanlar üzerinde daha sonra ileri derecede kurslar aldıktan sonra insanlar üzerinde girişimde bulunabilirler. Bu önemli kursa Çukurova Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ayrıca bu kursun Üniversitemizde gerçekleşmesini sağlayan başta Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Kibar ve Dekanımız Prof. Dr. Dilek Özcengiz olmak üzere, Dr. Sühan Ayhan, Dr. Taçkın Özalp, Dr. Bülent Özçelik, Dr. Burcu Çelet Özden, Dr. Serhan Tuncer, Dr. Mehmet Armangil ve Türk Rekonstrüktif Mikrocerrahi Derneğine, Prof. Dr. Metin Yavuz ve tüm plastik cerrahi kliniğimize, yurdumuzun çeşitli bölgelerinden maddi karşılık beklemeden eğitmenliğe gelen tüm eğitmenlerimize, Çukurova üniversitesi DETAUM Sorumlusu Veteriner Yrd. Doç. Dr. Kenan Dağlıoğlu’na, koordinatör Birgül Hanım ve Mustafa Bey’e ile katkıda bulunan tüm ekibe teşekkürü borç biliyorum.”