Sabancı Holding, sanayi grubunda 2015’te yüzde 15 artışla 6 milyar TL’nin üzerinde ciro, 460 milyon TL’nin üzerinde yatırım hedefliyor.
Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun, Sabancı Holding sanayi grubunun 2014 değerlendirmesi ve 2015 hedeflerine ilişkin dün akşam düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulundu. Pekarun, 2014 cirosunun 5.2 milyar lirayı aşması beklenen sanayi grubunun 2015’te 6 milyar liranın üzerinde ciro hedeflediğini ve 460 milyon liranın üzerinde de yatırım planladıklarını bu yatırımın da büyük kısmının bu şirketlere yapılacağını söyledi.
Sabancı Holding sanayi grubu bünyesinde Kordsa Global, Brisa, Yünsa, Temsa Otobüs, Temsa İş Makinaları ve Temsa Motorlu Araçlar bulunduğunu belirten Pekarun, sanayi grubunun, Sabancı Holding’in banka ve iştirakleri dışarıda tutulduğunda net aktif değerinde yüzde 15 civarı payı bulunduğunu söyledi.
Pekarun, "Sanayi grubu 2014 kombine cirosunu yüzde 15, kârlılığını da yüzde 40’ın üzerinde artırmayı öngörüyor. 2014 ciromuzun 5.2 milyar TL’yi aşması bekleniyor. Bu büyüme ivmemizi 2015’te de devam ettireceğimizi öngörüyoruz. 2015’te 6 milyar liranın üzerinde ciro hedefliyoruz" dedi. Pekarun, 2014 ciro gerçekleşmesine, kısa bir süre bir süre önce satış anlaşması imzalanan Sasa’nın rakamlarının dahil edilmediğini vurguladı.
Sanayi grubunun cirosunun yarısının iç satışlar, yarısının da yurtdışı satışlardan elde edildiğini belirten Pekarun, "2015’teki büyümemizin yüzde 75’i mevcut ana işlerimizden gelecek. Yüzde 25’i ise ana faaliyetimizin yanındaki yan sektörlerden gelecek. Büyümemizi yüksek katma değerli yeni iş modelleriyle gerçekleştireceğiz" dedi.
Pekarun, "Sanayi Grubu 2014 yılında 420 milyon liralık yatırım yaptı. 2015 için 460 milyon liranın üzerinde yatırım planlıyoruz. Planladığımız yatırımın önemli bölümü Kordsa ve Brisa’ya yönelik olacak. Bu iki şirketin grup cirosunda yüzde 80’e yakın payı bulunuyor. 2015 için planladığımız yatırımın ise yüzde 80’e yakını bu iki şirkete yönelik olacak. Kordsa’nın kompozit yatırımı, Brisa’nın da fabrika yatırımı en büyük payı alacak" dedi.
Rusya’daki gelişmelerin kendilerini de etkilediğini belirten Pekarun yeni pazarlardaki faaliyetlerle bunun dengelendiğini belirtti.
Pekarun, sanayi grubu bünyesindeki şirketlerin tahvil ihraç planı bulunmadığını belirtti.
Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun, satınalmalardansa önceliklerinin organik olarak büyümek olduğunu söyledi.
Temsa Otobüs’ün satılıp satılmayacağı olası bir hisse satışının gündemde olup olmadığı ile ilgili Pekarun, "Temsa zor bir yeniden yapılanma sürecinde geçti. Türkiye’de otobüs pazarı yüzde 20 daraldı fakat Temsa büyüdü çok uzun süredir ilk kez iki yıl üst üste kara geçti. Temsa kesinlikle satılık değil" dedi.
Sanayide atılım yapmak için güçlü bir odaklanma ve niyet olduğunu belirten Pekarun, "Büyük hedefleri olan Türkiye’nin şartlarının bu atılımı yapmasını gerektiriyor" dedi. Sanayi teşvikleriyle ilgili olarak global pazarlarda faaliyet gösteren şirketler yenilikçi şirketler daha çok desteklenmeli. Teşvik var AR-GE de var ama bunlar daha odaklı olmalı" ifadelerini kullandı.