Tokat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mehmet Erşan, gereksiz yere acil servisleri meşgul edenlerin gerçekten acil olan hastaların tedavisine mani olduğunu söyledi.
Tokat’ta kardiyovasküler hastalıklara yönelik bir birim oluşturulması amacıyla çalışma başlatıldığını ifade eden Erşan, bu anlamda Tokat Devlet Hastanesi’nde kardiyovasküler cerrahi uzmanı sayısını artırılmasının kendilerini ümitlendirdiğini söyledi. Yatırım anlamında son kararın Sağlık Bakanlığı’nda olduğunu ifade eden Erşan, konuyla ilgili hastanede yer hazırlıklarını yaptıklarını belirtti.
Basın mensuplarının Tokat Devlet Hastanesi’nde acil ve poliklinik servislerinde yaşanan yoğunluk ilgili sorularına cevap veren Erşan, acil olmayan hastaların acil servise başvurmasının bazı sıkıntılara neden olduğunu ifade ederek vatandaşlardan duyarlılık bekledikleri söyledi. Belirli saatlerde polikliniklerde yığılma olduğuna dikkat çeken Erşen, “Bu da branşındaki hekim sayısı yetersiz olan polikliniklerde oluyor. Mesela dermatoloji bölümünde bir tane uzmanımız var. Bu anlamda ilçeler bazın da beyin cerrahisi, nöroloji, dahiliye, anestezi, dermatoloji doktoru anlamında eksiklerimizi gidermek için Sağlık Bakanlığı’na başvurumuz oldu” dedi.
ACİL OLMAYAN HASTALAR, ACİL SERVİSE BAŞVURUYOR
Polikliniklerde yığılmaların belirli günler ve saatlerde olduğunu ifade eden Erşan, Avrupa’da bir hastaya ayrılan süreyi yakalamaya çalıştıklarını fakat vatandaşların 2. basamak sağlık kuruluşlarına çok fazla talebi olduğunu belirterek, “Arzumuz birinci basamakta çok rahat tedavi edilebilecek hastalığı olanların hastanelere müracaat etmemesi. Acil servislerde çok fazla yoğunluk var. Birçok vatandaşımız acil serviste işlemler çok daha hızlı olduğu için poliklinikte giderebileceği sıkıntısını acil servise giderek halletmeye çalışıyor. Doktor arkadaşlar da iyi niyetli olarak ‘sen acil değilsin’ diyerek geri göndermiyorlar. Fakat gereksiz yere acil servisler meşgul edildiği takdirde inanın gerçekten acil olan hastaların tedavisine mani olunmuş olunuyor. Bir tarafta acil hasta can çekişirken, diğer tarafta grip veya sinüzit olmuş bir hasta doktoru rahatsız edecek şekilde davranışlarda bulunabiliyor. O hassasiyeti göstermek lazım” diye konuştu.