İzmir’in Ödemiş ilçesinde yaşayan ve 70 yıldır bozacılık yapan 84 yaşındaki Sadık Savan, yıllara adeta meydan okuyor.
Ödemiş ilçesinde yaşayan ve kentin tek seyyar bozacısı olan 84 yaşındaki Sadık Savan, yaklaşık 70 yıl önce başladığını mesleğini severek sürdürüyor. Yıllara adeta meydan okuyan 84 yaşındaki Savan, her gün günlük olarak hazırladığı bozasını satmak için, Ödemiş’in cadde ve sokaklarını gece gündüz demeden tek tek dolaşıyor. Boza satarak geçimini sağlayan ve 1945 yılından bu tarafa mesleğini sürdüren Sadık Savan, gündüz saatlerinde otogar ve Ulus Meydanı civarında, akşam saatlerinde ise Büyük Camii kavağında müşterilerini bekliyor. Savan’ın bu çalışma azmi ise, ilçede yaşayan vatandaşlarında takdirini topluyor.
"GENÇLERİMİZ BÖYLE GÜZELLİKLERDEN HABERSİZ"
Ev yapımı bozaları günlük olarak satışa sunduğunu belirten 84 yaşındaki Sadık Savan, bozanın gençlere tanıtılması gerektiğini belirtti. Bozanın artık unutulmaya yüz tuttuğunu ifade eden Savan, "Her gün satış yaptığımdan sürekli yeni boza hazırlıyorum. Bugün hazırladığımı bekleme süresi olduğundan yarından sonra satıyorum. İki çeşit boza var, ekşi ve tatlı olmak üzere. Tatlı daha az beklemiş bozadır. Ekşi olan biraz daha beklemiş olandır. Her gün 4’er litrelik iki şişede toplam 40 bardaklık boza hazırlıyorum. Vatandaşlarımızdan elbette ilgi var. Çünkü artık boza gibi, şerbet gibi, şıra gibi geleneksel içeceklere pek rastlanmıyor. Daha çok asitli içecekler tüketilir oldu. Geçmiş günleri elbette arıyoruz ama günde 30-35 bardak satış oluyor yine de. Gençlerimiz böyle güzelliklerden habersiz. Özellikle gençlerimize anlatılması tanıtılması lazım diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
"BENDEN SONRA BOZACILIK YAPANLARIN OLMASINI İSTERİM"
Sağlığı izin verdiği sürece mesleğini sürdürmek istediğini aktaran Savan, son olarak sözlerini şöyle devam ettirdi:
"Bir ara rahatsızlandım, o dönem bozacılık yapamadığım çok mutsuzdum. Ama iyileşir iyileşmez yeniden işime döndüm. Elbette gençlik yılları geri gelmiyor ama sağlığım izin verdiği sürece şifa kaynağı diyebileceğimiz bozamızı satacağım. Ben bu işe başladığımda ülkede koşullar oldukça zorlu idi. İş bulmak çok zordu. Bozacılıkla geçimimi sağlayıp hayatımı sürdürdüm. Ödemiş’te bu işi seyyar olarak sürdüren bir tek ben kaldım. Benden sonra bozacılık yapanların olmasını isterim. Doktorlarımız özellikle sindirime çok faydalı olduğunu söylüyorlar, herkesi boza içmeye bekliyorum."