Temaslarda bulunmak üzere Avusturya’nın başkenti Viyana’ya gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği’nde Türk iş adamlarıyla bir araya geldi.
İş adamlarıyla görüşmesinde Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan ekonomik ilişkilerinden söz eden Zeybekci, “Avrupa Birliği’nin yapısı önümüzdeki süreçte çok değişecek. Amerika’yla bir entegrasyon yapacağız. Menfaati olduğu bazı bölgelere doğru AB’nin yönelmesini uygulayacağız. Biz de AB ile ekonomik anlamdaki entegrasyonumuzdan kaynaklanan hem fırsat, hem imkan hem de dezavantajı içinde barındıran bu oluşumda Türkiye olarak aktif bir şekilde yer almak istiyoruz. Bu arada yoğun bir şekilde AB ile temaslarımızı devam ettiriyoruz. Ekonomi Bakanlığı olarak Avrupa’daki tüm Ekonomi Bakanlarıyla Türkiye’nin gümrük birliğinden kaynaklanan bazı dezavantajları anlatıyoruz. Normalde gümrük birliğinden her iki taraf kazançlı çıkar. Ama gümrük birliğinin içinde Türkiye’nin oy hakkının olmaması alınan tüm kararlara tabi olması üçüncü ülkelerle imzalanan ticaret anlaşmalara doğrudan kapılarını açması ama diğer tarafta böyle bir hak elde edememesi gibi egemen devletin kabul edemeyeceği şart olan bu yapıyı düzeltmemiz gerekiyor” dedi.
Türkiye’nin eskiye oranla ticaret hacmini çok büyüttüğüne de vurgu yapan Zeybekci, “Artık Türkiye değişti. Türkiye çok farklı halde. Yani Türkiye 1980 yılındaki toplam dış ticaret hacmi 5 milyar dolar olan ülkeydi. Bugün 500 milyar dolar. Artık gelecekle ilgili planlarını ekonomik ortaklığa dayandırdığı ve bunun üzerine stratejik ortak olacaksak öncelikli olarak ekonomik olarak bir araya gelip gelmediğine bakar hale geldi” dedi.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, iş adamlarıyla gerçekleştirdiği görüşme öncesinde de cuma namazı kılarak gurbetçi vatandaşlarla bir araya geldi.