Samsun Vergi Dairesi Başkanı Zeki Yumbul, “2014 takvim yılı içerisinde gayrimenkul kira geliri elde edenler için, gelir vergisi beyanname verme süresi 25 Mart 2015 tarihinde sona erecektir” dedi.
Kira geliri beyanname verme süresi ile ilgili son süre ile ilgili açıklamalarda bulunan Samsun Vergi Dairesi Başkanı Zeki Yumbul, “Elde edilen gelir doğrultusunda beyanname vermek zorunda olanlar, beyannamelerini 1 Mart 2015’ten başlayarak 25 Mart 2015 mesai bitimine kadar vermek zorundadırlar. Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi mart ve temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenmesi gerekir. Hesaplanan vergi, mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine, bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine, tahsile yetkili banka şubelerine ödenebilir" diye konuştu.
"VERGİ ZİYAI CEZASI KESİLEBİLİR"
‘Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’ ile de beyanname verilebileceğini söyleyen Başkan Yumbul, “Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı ‘Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’ ile vergi dairesine gidilmeden de internetin olduğu her yerde, beyanname verilebilecek. ’Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’ ne girişler Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresi üzerinden yapılacak olup, sisteme giriş için bir form düzenlenip herhangi bir vergi dairesine bizzat başvurarak kullanıcı adı, şifre ve parola alınması gerekmektedir. Kira gelirlerini beyan etmeyenlere ödeyecekleri vergi tutarı kadar vergi ziyaı cezası kesilmesi gerekmektedir. Ayrıca, konut kira gelirlerini zamanında ve doğru beyan etmeyen mükellefler, 2014 yılı için öngörülen 3 bin 300 lira tutarındaki istisnadan da yararlanamayacaktır” şeklinde konuştu.
BEYANNAME İLE İLGİLİ STANTLAR KURULDU
Konu ile ilgili vatandaşları uyarma ve bilgilendirmek amacıyla çeşitli stantlar kurulduğunu belirten başkan Yumbul, "Vergi Dairesi Başkanlığımız, çağdaş mükellef hizmetleri anlayışı çerçevesinde vatandaşların vergi dairesine gitmeden bulunduğu yerden hizmet almasını sağlayıcı çalışmalar yapmaktadır. Bunlarla ilgili biz şehrin farklı bölgelerinde stantlar kurduk. Kurulan bu stantlar da kira gelirlerine ilişkin beyannameler internet ortamında görevli personelimizce mükelleflerimizin beyanları doğrultusunda, mükelleflerimize yardımcı olunarak hazırlanmaktadır. Piazza AVM ve Yeşilyurt AVM içerisinde hafta içi ve hafta sonu, istiklal caddesinde ve Cumhuriyet Meydanı’nda ise Pazar günü hariç mükelleflerimize hizmet vermek üzere 2 mobil araçla stant oluşturduk” ifadelerini kullandı.