Fener Rum Patriği Bartholomeos, Çanakkale Savaşları’nın 100. Yıldönümü nedeniyle Gelibolu Yarımadasında bulunan Türk, Avustralya ve Yeni Zelandalılara ait mezarlıkları ziyaret etti. Bartholomeos, Anzak Koyu’na anıta çelenk bırakıp ayin yaptı.
İstanbul’dan uçakla Gelibolu Yarımadasına gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos, ilk olarak Şehitler Abidesi’ne geldi. Şehitler Abidesi’ni gezen Bartholomeos, daha sonra Türk Şehitliği’ni ziyaret etti. Şehir dışından Çanakkale Savaşları’nın 100. Yılı için Gelibolu Yarımadası’ndaki şehitlikleri görmeye gelen Türk vatandaşlar, Fener Rum Patriği Bartholomeos’a yoğun ilgi gösterdi.
Fener Rum Patriği Bartholomeos Şehitler Abidesi’ndeki ziyaretinin ardından Conk Bayırı’na geçti. Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk’ün anıtının ve Yeni Zelandalılara ait anıtı gezen Bartholomeos’un bir sonraki durağı Anzak Koyu oldu.
Fener Rum Patriği Bartholomeos, Anzak Koyu’nda bulunan Hristiyanlara ait olan mezarlıkları ziyaret edip anıta İstanbul Rum Patriği’ne ait çelenk bıraktı. 100 yıl önce savaşta hayatını kaybeden askerler için dua eden Bartholomeos, daha sonra ayini başlattı.
Yapılan ayinin ardından bir açıklama yapan Fener Rum Patriği Bartholomeos, “Çanakkale Savaşlarında Osmanlı ordusunun içinde diğer vatandaşların yanında savaşarak şehit düşen Hıristiyan, Ortodoks vatandaşlarımızın için, cemaatimizin eski üyeleri için dua ettik ve mevlit okuduk. Ruhları şad olsun. Yalnız Çanakkale Savaşlarında değil, bütün savaşlarda Rum, Ortodoks ve Hıristiyanlar vatani vazifelerini yaparken bazen şehit düştüler. Veya vatani vazifelerini tamamlayarak evlerine döndüler. Bunları her zaman hatırlamalıyız. Onlara bir minnet borcu ödemiş olduk. Tekrar ruhları şad olsun diyorum. Allah rahmet eylesin. Hepinize de sağlık ve afiyet diliyorum" diye konuştu.