İzmir’in Balçova ilçesinde, yerel ölçekte kadınları güçlendirmek ve ekonomik özgürlüklerini kazanmalarını sağlamak amacıyla beş yıl önce kurulan Balçova Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi, Birleşmiş Milletler desteğiyle ilk gıda ve üretim atölyesini açtı.
Balçova’da 5 yıl önce Semtevleri’nde el beceri kurslarına katılan kadınların ve Balçova Belediyesi öncülüğünde kurulan Balçova Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi şimdiye kadar yaptıkları bireysel üretim modelinden toplu üretim modeline geçti. Yerel ölçekte kadınları güçlendirmek ve ekonomik özgürlüklerini kazanmalarını sağlamak amacıyla oluşturulan Birleşmiş Milletler Kadın Dostu Kentler 2 Yerel Düzeyde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Güçlendirilmesi Ortak Programı kapsamında 26 bin TL hibe alan Kadın Kooperatifi kendi atölyesini kurdu. Proje ortağı Balçova Belediyesi’nin tahsis ettiği binada kurulan atölyede salça, turşu, konserve, makarna, erişte, kuru pasta yapacak olan ev kadınları böylece ekonomik bir sistemin parçası haline geldi. Birleşmiş Milletler Kadın Dostu Kentler tarafından alınan hibe kredisinin basın toplantısında bir araya gelen kooperatif üyesi kadınlar sertifikalarını da alarak eğitimlerini tamamlamış oldu. Basın toplantısında konuşan Kooperatif Başkanı Belgin Akçay, “Toplam üye sayımız 93 kişi. 80 üye kadın sertifika programına katılarak eğitim aldı. Türkiye’nin en büyük kadın kooperatifiyiz amacımız ortak sayımızı artırmak” dedi.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Yöneticisi Funda Küçükcan da, Kadın Dostu Kentler Programı hakkında bilgi vererek “İzmir, 2006 yılından bu yana pilot bölge kapsamındadır. Bizim amacımız kadınların eğitim, sağlık ve kentsel hizmetlerde karar alma mekanizmalarına toplu olarak katılımını artırmaktır” diye konuştu.