Ersan KÜÇÜKKURU/ ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE'nin Biga İlçesi'nde, Kemer ve Bekirli köylerinde termik santral yapımı için 2007 yılında Bakanlar Kurulu'nun aldığı acele kamulaştırma kararını Danıştay'a açtıkları davayla iptal ettirdiklerini ve buna rağmen arazilerine giremediklerini ileri süren köylülere o firmadan cevap geldi.
Biga'nın Kemer ve Bekirli köylerini içine alan araziler, İçdaş Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım A.Ş. tarafından 2007 yılında termik santral yapımı için Bakanlar Kurulu kararıyla acele kamulaştırıldı. Toplamda 138 dönümlük alanı kapsayan arazilerini almak isteyen bazı köylüler kararın iptali için Danıştay'a gitti. Köylüler Danıştay 6'ncı Dairesi'nin iptal kararı verdiğini iddia ederek, bu kararın uygulanmadığı gerekçesiyle dilekçeyle Çanakkale Valiliği'ne başvurup yardım istedi. Bu gelişmelerin ardından köylülerin davacı olduğu İçdaş Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım A.Ş.'den konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Köylülerin iddialarının gerçeği yansıtmadığı kaydedilen açıklamada, santral tesisleri içinde yer alan bir kısım arazilere ilişkin davaların Danıştay 6. Dairesi'nde halen devam ettiği belirtilerek, 'Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 2007 tarihli kararı ile İÇDAŞ Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım A.Ş.'ye Çanakkale'de 49 yıl süreyle 'üretim lisansı' verilmiştir. Üretim tesislerinin kurulabilmesi için arazi kamulaştırmaları yapılmıştır. Bu ilk kamulaştırmanın ardından açılan 'kamulaştırmanın iptaline ilişkin' idari davalarla birlikte, şirketimiz kamulaştırılan arazilerin kullanımına son vermiştir. Davaların açıldığı ilk günden bu yana arazinin üzerinde şirketimizce hiçbir yeni işlem ve tasarrufta da bulunulmamıştır. Bunun da ötesinde mevcut durumun korunmasını sağlamak amacıyla gayrimenkullerin tamamına yakın bir bölümü çitlerle çevrilmiştir. Anılan arazilerin kamulaştırma maksadı dışında kullanıldığı iddiası tümüyle gerçek dışıdır. Kamulaştırma işlemlerinin başladığı 2007 yılından bugüne değin şirketimizce EPDK'nın talimatlarına ve yasal mevzuata uygun bir şekilde davranılmış, bundan sonra da bu doğrultuda hareket edilmeye devam edilecektir' denildi.
33 gayrimenkulün tesciliyle ilgili yaşanan sürece ilişkini ise açıklamada şu ifadelere yer verildi: 'Üretim tesislerinin kurulabilmesi için arazi kamulaştırmaları yapılmıştır. Bir kısım taşınmazlara ilişkin olarak açılan idari davalarda verilen yürütmenin durdurulması kararından sonra bu ilk kamulaştırma kararlarından vazgeçilerek kararın gerekçesine uygun surette aynı gayrimenkullere ilişkin olmak üzere 2012 tarihli Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde ikinci kez kamulaştırma işlemlerine başlanmıştır. Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde Biga Asliye Hukuk Mahkemesi'nce anılan parsellere ilişkin acele el koyma kararı verilmiştir. Bağımsız bilirkişilerce tespit edilen kamulaştırma bedelleri ilgililer adına bankaya yatırılmış olup, ardından arazinin Hazine adına tescili amacıyla açılmış olan tescil davaları Biga Asliye Hukuk Mahkemesi'nde halen devam etmektedir. EPDK'nın anılan gayrimenkullerle hukuki bağını oluşturan Biga Asliye Hukuk Mahkemesi'nce verilen acele el koyma kararları halen hukuki geçerliliğini sürdürmektedir. İlgililer tarafından Danıştay 6. Dairesi'nde açılmış olan davalar halen devam etmekte olup, idari işlemin iptali yönünde bir karar verilmemiştir.'