Kurtuluş Savaşı’nın kıvılcımının çakıldığı Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü Özel Sanko Okulları’nda da törenlerle kutlandı.
Abdulkadir Konukoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenlerin ilk bölümü, ilkokul öğrencilerinin saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı’nı okumaları ile başladı.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Murat Kalkan, törende yaptığı konuşmada, Çanakkale Zaferi’nin kolay kazanılmadığını belirterek, “Zafer, Büyük Önder Mustafa Kemal’in askeri dehası ve ‘bu vatan bizimdir’ diyen korkusuz Mehmetçik’in amansız mücadelesiyle elde edilmiştir” dedi.
Dünyanın en güçlü ordularının dize getirilerek Anadolu’nun Türk yurdu olduğunun bir kez daha dünyaya haykırıldığına vurgu yapan Kalkan’ın konuşmasının ardından tören, minik öğrencilerin kocaman yürekleriyle okudukları şiirler, lise orkestrası ve korosunun seslendirdiği Çanakkale türküleri ile sona erdi.
Programın ikinci bölümünde İngilizce öğretmeni Peter Barker, bir Avustralyalı olarak duygularını paylaşarak, “Biz Avustralyalılar Türk askerlerini saygı ve Büyük Lider Mustafa Kemal Atatürk’ü minnet ile anarız. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk Avustralyalı annelere bir mektup yazarak, Türk topraklarında ölen evlatlarının şehit olan Türk gençleriyle aynı yerde uyuduğunu ve onlarında kendi evlatları olduğunu belirtmiştir. Bu savaş Türk için bir milletin yeniden doğuşu, Avustralyalı için ise milletin yeniden bir araya gelişidir. Ben Türk askerlerinin yaptıkları iyilikleri duyarak büyüdüm, torunlarımın da bunları bilmesini istiyorum” dedi.
Ortaokul öğrencisi Ada Üstünsoy’un yazdığı şiiri okumasının ardından ortaokul ve lise öğrencilerinin slayt ve video eşliğinde “Bir Destandır Çanakkale” isimli oratoryosunu seslendirdiği tören, lise orkestrası ve korosunun seslendirdiği Çanakkale türküleri ve İzmir Marşı ile tamamlandı.
Törene, Danışma Kurulu Başkanı Jülide Konukoğlu, Genel Müdür Melike Toklucu, yöneticiler, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.