Açık İlk ve Ortaöğretim Okullarından mezun olan öğrenciler için Kastamonu’da mezuniyet töreni düzenlendi.
Halk Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen törende konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Zeki Başyemenici, Kastamonu’da Açık Öğretim Okullarına kayıtlı aktif öğrenci sayısının yaklaşık altı bin civarında olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Bu sayının önemli bir bölümünü, yüzde 50’den fazlasını da bayan öğrencilerimiz yani 3 bin 357 kişi oluşturmaktadır. Ayrıca Açık Öğretim Okullarına kayıtlı bayan öğrenci sayısının artışını, Kurtuluş Savaşında tarihe altın harflerle adını yazdıran Kastamonu şehrine yakışır bir sayı olarak kabul ediyorum ve bayanlarımızı da ayrıca kutluyorum. İlimizde halen aktif olarak Açık Öğretim Lisesinde 2 bin 109’u erkek, 2 bin 326’ıs bayan olmak üzere toplam 4 bin 435, Mesleki Açık Öğretim Lisesinde 175’i erkek, 468’i bayan olmak üzere toplam 643, Açık Öğretim Ortaokulunda ise 173’ü erkek, 563’ü bayan olmak üzere toplam 736 öğrenci, öğrenim görmektedir. Kastamonu’da bugüne kadar Açık Öğretim Lisesinden 2 bin 964, Mesleki Açık Öğretim Lisesinden 312 ve Açık Öğretim Orta Okulundan da 2 bin 843 öğrencimiz mezun olmuştur. Bu gün mezunlar kafilesine sizleri de dahil etmenin haklı gururunu hep birlikte yaşıyoruz.”
Türkiye’ye genelinde çeşitli nedenlerle eğitim sürecinden ayrılmak zorunda kalmış vatandaşların Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenim Genel Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren Açık öğretim Okullarının aktif öğrenci sayısının Türkiye genelinde 1 milyon 500 bine yaklaştığını ifade eden Başyemenici, şunları söyledi:
“Daha 2006 yılına kadar Türkiye genelinde 90’na yakın merkezden Açık Öğretim Okullarının iş ve işlemleri yapılırken daha kaliteli hizmet anlayışı ile bugün meslek liseleri de dahil 3 bini aşkın kurum ve merkezlerden iş ve işlemler yürütülmektedir. Sınavlarımız daha önceleri 90 merkezde (il merkezleri ve birkaç büyükşehir merkez ilçesi) yapılırken öğrencilerimizin ulaşım ve konaklama mağduriyetleri göz önüne alınarak bugün sınav yapılan merkez sayımızı 769’a çıkardık. Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi mezunlarından üniversiteye yerleşen öğrenci sayısının da küçümsenemeyecek kadar fazla ve başarı oranlan da bir o derece yüksek olması bizleri son derece mutlu etmektedir.”
“AÇIK ÖĞRETİM OKULLARI, EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLIYOR”
Açık Öğretim Okullarının amacının gelişmiş kitle iletişim araçları ve yeni teknolojileri kullanarak, temel eğitimi tamamlayamayan temel eğitimi tamamlamış ancak orta öğretime devam edememiş veya orta öğretimden ayrılan bireylere genel lise veya meslek lisesinde öğrenim görme fırsatı vermek olduğunu aktaran Kastamonu Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu ise, “Yani, eğitimde fırsat ve imkan eşitliğine, toplumun eğitim seviyesinin yükselmesine ve güçlenmesine katkı sağlamak ve öğrencileri yüksek öğrenime hazırlamaktır. Ayrıca açık öğretim okulları sayıları binlerle ifade edilen örgün eğitime gitme imkanı bulamayan engelli öğrencilerimize, cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülere de eğitim hizmeti vermektedir” dedi.
Açık Öğretim Lisesi’nin Türkiye’deki en geniş uzaktan eğitim uygulamalarından birisi olduğunu ifade eden Bahçacıoğlu, şöyle devam etti: “Programın önemli özelliği ise, yetişkin ve çocuk eğitiminin karıştırılmış olmasıdır. Açık Lise diploması ile örgün eğitim lise diploması arasında hiçbir fark bulunmamaktadır, öğrencilerimiz aynı şartlara ve haklara sahiptir. İşte bu amacın gerçekleştirilmesinde en önemli rolü Halk Eğitimi Merkezleri üstlenmiştir”
Konuşmaların ardından mezun olan öğrencilere, diplomaları verildi.