Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin 8 Mart’ta Mesud Barzani ile görüştüğünü belirterek, beyaz et ihracatındaki gümrük vergisinin kaldırıldığı müjdesinin bakanlık tarafından verildiğini söyledi.
Habur Sınır Kapısı’ndan Irak’a giriş yapan Türk piliç eti için ton başına alınan verginin 35 Dolardan 290 Dolara çıkarılması, ihracata büyük darbe vurmuştu. Balıkesir Ticaret Borsası ve Balıkesir Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Kula, konunun ciddiyetine dikkat çekerek İHA muhabirine yetkililerin Kuzey Irak yönetimi ile masaya oturması gerektiğini anlatmıştı. Geçtiğimiz pazar günü Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin özel kalemi ile birlikte Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile gerçekleştirilen toplantının ardından, kanatlı ürün ihracatındaki vergi uygulamasının 9 Mart’tan itibaren kaldırıldığı müjdesinin verildiğini belirten Kula, uygulamanın durdurulması ve gümrük vergisinin kaldırılması yönündeki gelişmeden, sektörün büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.
“TÜRKİYE BÜYÜK ZARAR GÖRECEKTİ”
Bakan Zeybekçi’ye sektör adına teşekkür eden Kula, Türkiye’nin ihracatının her yıl ivme kazanarak devam ettiğini vurguladı. Kula, yaptıkları ihracatın yüzde 90’ının Kuzey Irak’a olduğunu belirtti. Türkiye’den haftada 250 TIR civarında yumurtanın Kuzey Irak’a ve Irak’a gittiğini kaydeden Faruk Kula, “Türkiye 2014 yılı itibariyle 400 milyon beyaz ette, 400 milyon Dolar da yumurtada ihracat rakamlarını yakalamıştı. Bu vergi oranı kaldırılmasaydı Türkiye’nin hem beyaz ette hem yumurtada ihracat yapma şansı kalmayacaktı. Yetkililerimize ve özellikle Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi’ye bu sorunu ivedilikle çözdükleri için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.