Eskişehir Sarıcakaya İlçe Kaymakamı Turan Soğukoluk, Türkiye’de ticari amaçla sadece Sarıcakaya’da yetiştirilen "Kuşkonmaz" bahçesini ziyaret etti.
İlçedeki bir tarım şirketi tarafından 300 dönüm üzerinde yetiştirilen kuşkonmazlardan yıllık yaklaşık 60 ila 70 ton ürün elde edilerek iç piyasaya sunuluyor. Kuş taşıyamayacak kadar kırılgan ve hassas olduğu için Kuşkonmaz denilen bitki halk arasında "Eneç”, “Sarmaşık” ya da “Tilki Kuyruğu" olarak da biliniyor.
Kaymakam Turan Soğukoluk, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; Türkiye’de sadece Eskişehir’in Çukurovası Sarıcakaya’da üretilen kuşkonmazların tamamen iç piyasaya sunulduğunu ifade etti. Soğukoluk, “Kuşkonmaz, Türk mutfak kültürümüzde çok yer almasa da özellikle Avrupa’da çok tüketilen bir ürün. İnşallah ilerleyen yıllarda üreticilerin ve üretimin artması ile yurt dışına da ihraç edileceğine inanıyorum. Sarıcakaya Türkiye’nin yıllık domates ihtiyacının yüzde 10 ila 15’ini, yaş sebze ihtiyacının yüzde 15 ila 20’sini karşılamaktadır. Ürün çeşitliliği arttıkça hem yöre ekonomisine hem de Türkiye ekonomisine katkısını katlayarak artıracaktır” dedi.