Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği, Diyarbakır Alan Yönetimi’nin ortaklaşa düzenlediği “Alan Yönetimi Sürecinde Tarihi Kentler Birliği” buluşması gerçekleşti.
“Doğa ve Kültürel Mirası Zengini Ülkemizde Alan Yönetiminin Gerekliliği ve Yerel Yönetimler”, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin UNESCO Sürecine Yaklaşımı” ve “Diyarbakır Alan Yönetimi Çalışmalarında Son Gelişmeler” konuların ela alındığı toplantı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakaan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ve çok sayıda davetlinin katılımıyla düzenlendi.
“DİYARBAKIR BÜTÜN BİR İNSANLIK TARİHİNİN AYAK İZLERİNİ TAŞIYOR”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gültan Kışanak, kentin tarihinin önemini anlattı. Diyarbakır’ın binlerce yıldır 30’dan fazla medeniyete ev sahipliğini yaptığını hatırlatan Kışanak, bu kentin anlatılamaz olduğunu ancak yaşanması gereken bir kent olduğunu söyledi. Diyarbakır bütün bir insanlık tarihinin ayak izlerini taşıdığını anlatan Kışanak, “Diyarbakır, gelmiş geçmiş medeniyetlerin izlerini taşıyor. 30’dan fazla medeniyetin şehrimizde bıraktığı izleri görebiliyoruz. 12 bin yıl öncesine ait tarihi kültürel mirasımız çeşitli kazılarda ortaya çıkarılmıştır. Böylesi tarihsel ve kültürel mirasa sahip olmak büyük bir sorumluluk istiyor. Bu değeri korumak, ayakta tutmak, eksiksiz olarak geleceğe aktarabilmek büyük bir tarihsel sorumluluktur” dedi.
“TÜRKİYE’DE TARİHİ DEĞERLERİN BİLİNMESİ VEYA BİLİNMEMESİYLE İLGİLİ BİR SORUN YOK”
Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise, Türkiye’de tarihi değerlerin bilinmesi veya bilinmemesiyle ilgili bir sorunun olmadığını ifade etti. Yılmaz, en küçük bir beldede belediye başkanı oradaki tarihi eseri açığa çıkarmasını, turizm değeri halini getirmesini bildiğini belirterek, bunun ortaya çıkarılması sürecinde belediye başkanlarının zorluklar yaşadığını kaydetti. Bu zorlukların başında kaynak yetersizliğin geldiğini anlatan Yılmaz, kaynak yetersizliğini nasıl giderilmesi gerektiği konusunu böylesi toplantılarda tartışılması gerektiğini belirtti.