Din-Bir-Sen Van Şubesi Başkanı Yusuf Adli, beraberindeki Din-Bir-Sen Tuşba İlçe Başkanı Musa Tuci, İpekyolu İlçe Başkanı Hazım Demirönal ve Çatak İlçe Başkanı Nizamettin Güvener’le Çatak İlçe Müftülüğü’ne yeni atanan İlhan Günay’ı makamında ziyaret ettiler.
Samimi bir ortamda gerçekleşirken ziyarette Günay’a yeni görevinin hayırlı olmasını dileyen Yusuf Adli, Çatak’ın zengin bir kültürel dokusu olduğunu söyledi. Bu kültürel doku içerisinde din hizmetlerinin büyük bir önemi olduğunu ifade eden Adli, toplum düzenini sağlayan en büyük unsurun din olduğunu kaydetti. Dinden uzaklaşan toplumların sağlıklı yaşamalarının mümkün olmadığını ifade eden Adli, “Tek tek fertlere ulaşarak din hizmetleri sunan, toplumun huzuru, mutluluğu ve inanç kapsamında sağlıklı yaşayabilmeleri için karşılıksız olarak çalışan din görevlilerinin beklentilerine cevap vermek gerekir. Nitekim din görevlileri de insandır. Onların da duyguları olduğu unutulmamalıdır. Bu çerçevede bir aile reisi olarak toplum içinde yaşayan, komşuluk ilişkileri olan ve çalışarak din hizmetlerine katkı sağlayan din görevlilerinin mutlu, huzurlu ve iş barışı sağlanmış olarak görev yapmalarını sağlamak gerekir. Bu çerçevede Diyanet İşleri Başkanlığı’nın din görevlilerinin sorunlarına köklü çözüm getirmesi gerekir. Din-Bir-Sen olarak üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz. İlgili makamların bu sorunları görmesini sağlıyoruz” dedi.
Çatak İlçe Müftüsü İlhan Günay da, sendikaların gözetim ve denetim yapmak gibi önemli bir görevi yerine getirdiğini söyleyerek, kurumların gözünden kaçan eksiklik ve aksaklıkların sendikalar vasıtasıyla görüldüğünü belirtti. Günay, “Sendikaların varlığı ile teşkilatımızda pek çok güzel gelişmeler olmuştur. Özellikle din görevlilerinin haklarının elde edilmesinde sendikalarımızın önemli katkıları olmuştur. Din-Bir-Sen’i yakından takip ediyoruz. Eleştiri ve önerilerinizi görüyoruz. Çalışmalarınız takdire şayandır. Din görevlilerinin sorunları başta olmak üzere pek çok toplumsal konulardaki açıklamalarınız yönlendiricidir. Çalışmalarınızdan dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Daha sonra Çatak İlçe Müftülüğü aylık mutat toplantısına katılan Yusuf Adli ve beraberindekiler, personelin sıkıntılarını, sorunlarını ve yapmak istediklerini dile getirerek, on yıldır elinde yetkiyi bulunduran sendikanın personelin ihtiyaçlarına cevap vermediğini kaydetti. Destek ve yetki verildiği taktirde tüm sorunların çözümü noktasında var güçleriyle mücadele edeceklerini dile getiren Adli, “Nakil ve yer değiştirme Milli Eğitim Bakanlığı standartlarına göre olmalı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın her ilçede misafirhane açması, her ilde öğrenci yurdu açması, rotasyonunun personeli mağdur etmeden uygulanması, din görevlilerine fazla mesai ücretinin ödenmesi gerekir. Din görevlilerinin haftalık çalışma saatinin üzerinde çalışıyoruz. Din görevlilerinin haftalık 45 saatlik çalışma saatinin üzerinde çalıştıkları, Ankara Üniversitesi tarafından yapılan araştırma sonucunda ortaya çıktı. Bu çalışma saat; üç aylar, kandiller ve cuma günleri ile yaz aylarında 50-55 saate ulaşıyor. Din görevlilerine haftada bir gün için resmi ve dini bayramlarda fazla mesai ücreti verilmesi gerekir. Din Bir-Sen olarak çalışmalarımız aralıksız sürecektir” diye konuştu.
Din görevlileri ise, samimi olarak yetkiyi Din Bir-Sen’in almasını arzuladıklarını, bunun için hiç durmadan çalışacaklarını belirttiler.