Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, iş makinesinin direksiyonuna geçerek İzmit C Tipi Kapalı Cezaevi’nin yerine yeni eğitim alanları oluşturacak projeyi başlattı.
İzmit’te 1955 yılında açılarak faaliyete geçen ve 60 yıldır binlerce mahkumun kaldığı İzmit C Tipi Kapalı Cezaevi’nin bulunduğu alan yıkılarak eğitim kampüsü haline getiriliyor. Cezaevinin yıkımıyla İzmit merkezindeki 3 lisenin alana taşınacağı projede ilk yıkımı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın kullandığı iş makinesiyle yaptı. Yıkım töreninde konuşan Bakan Fikri Işık, “Özgürlük alanlarımızı genişletip, cezaevlerine giden yolları kapatarak, cezaevlerine düşme nedenlerini ortadan kaldırarak daha eğitimli bir toplum oluşturma gayretimizi sürdüreceğiz” dedi.
İzmti Kuruçeşme Mahallesi’nde bulunan cezaevinin yıkım törenine Bakan Işık’ın yanı sıra önceki dönemlerde Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı görevi yapan Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fatih Kasırga, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük ve çok sayıda protokol üyesi katıldı.
Cezaevi yıkım töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Bugün inşallah bu cezaevine ilk balyozu ilk kepçeyi vuracağız ve kısa sürede cezaevinin yıkımı gerçekleşecek. Ve hemen ardından da İzmit merkezdeki Kız Meslek Lisemiz, İzmit Lisemiz ve Gazi Lisemiz’i buraya taşınması için buraya bina yapımına başlayacağız. Hazırlıklarımızı yaptık bitirdik. Burası artık İzmit ve Kocaelimiz’e bir eğitim kampusu olarak hizmet verecek. Ümit ve temennim daha az cezaevi daha çok eğitim yuvasıdır. Tabii ki demokrasilerin en temel tartışma alanlarından biri özgürlük-güvenlik dengesidir. Türkiye’nin ve dünyanın geçtiği bu süreçte güvenlikten taviz vermeden özgürlük alanlarımızı genişleterek, cezaevlerine giden yolları kapatarak, cezaevlerine düşme nedenlerini ortadan kaldırarak daha eğitimli bir toplum oluşturma gayretimizi sürdüreceğiz. Bu gayretimizi sürdürdükçe cezaevlerine olan ihtiyaç azalacak, eğitim yuvalarına olan talep daha da artacak” dedi.
Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fatih Kasırga ise, “Bu cezaevinde benim çok kötü anılarım olmuştu. Depremi burada yaşadım, isyanlar oldu, değişik olaylar yaşadık. Ve gerçekten de mevcut koşullarıyla Türkiye’nin itibarına yakışmayan bir cezaeviydi” diye konuştu.
Konuşmaların ardından yıkımı gerçekleştirecek iş makinesinin direksiyonuna geçen Bakan Işık ilk darbeyi vurarak İzmit C Tipi kapalı Cezaevi’nin yıkımını başlattı. Yıkım töreninin ardından Bakan Işık ve beraberindeki protokol üyeleri cezaevine girerek incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gebze’de yapımı devam eden Bilişim Vadisi Projesi’ni incelemek üzere kentten ayrıldı.
Binaların yıkımının tamamlanmasıyla İzmit Şehir merkezinde bulunan tarihi 3 liseden İzmit Kız Meslek, Gazi ve İzmit Liseleri cezaevi arazisine yapılacak yeni binalarında taşınarak mevcut isimleriyle öğrencilerini kabul etmeye devam edecek.