2014 Yılı Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nü 22 ülkeden 73 müzeyi geride bırakarak Türkiye’ye taşıyan Baksı Müzesi, başarılarla geçen 10 yılı geride bırakmanın mutluluğunu ve haklı gururunu yaşıyor.
2015 yılı boyunca 10. Yılını kutlayacak olan Baksı Müzesi, yine yıl boyunca çok konuşulacak ve sanata artı değer katacak bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapacak.
Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, bir basın toplantısı düzenleyerek 2015 yılı faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Baksı Kültür Sanat Vakfı Başkanı Oya Koçan ve ilde görev yapan basın mensuplarının katıldığı toplantıda konuşan Prof. Hüsamettin Koçan, 2015 yaz sezonunda Bası Müzesi’nin ev sahipliği yapacağı etkinliklerin detaylarını açıkladı.
2014 yılının Baksı Müzesi açısından oldukça başarılı geçtiğini söyleyen Koçan, "Bu kadar yoğun bir başarıya kendimizi hazırlamamıştık. 2014 yılı geleceğimiz ve sürdürülebilirliğimiz açısından oldukça önemliydi. 2014 yılı Avrupa Müze Ödülü’ne layık görüldük. TBMM Baksı Müzesi nedeniyle bana yılın onur ödülünü verdi. Onun arkasından da uluslararası bir dergi olan El Dergisi Baskı Müzesi’ni Türkiye’nin en güzel mekânı seçti. Geçen günde Atatürk Tarih Yüksek Kurulu’nda bir mektup aldım. Beni Atatürk Kültür Merkezleri onur kuruluna seçmişler. Bütün bu olup bitenler Baskı’nın bu dünyada bu toplumun üzerinde uyandırdığı pozitif etkinin bir sonucudur" dedi.
2005 yılında kurulan Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın 10. yılına özel bir dizi etkinlik düzenlediklerini belirten Koçan, bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Öğrenci Sanat Şenliği, Kaleardı Mahallesinde inşa edilecek Kadın İstihdam Merkezi, Baksı Müzesi’nde inşa edilecek Sinema, Amfi Tiaytro, Helikopter Pisti, Baksı Konukevi, Bakı Müzesi’nin onuncu yılına özel hazırlanan ’Gri Zemin’ adlı sergi hakkında detaylı bilgiler verdi.
Koçan, şu açıklamayı yaptı:
SOCAR SPONSORLUĞUNDA ÖĞRENCİ SANAT ŞENLİĞİ
"Bizim etkinliklerimizin çok sürdürülebilir kategorileri var. Bunlardan biri Öğrenci Sanat Şenliği. Milli Eğitim Müdürlüğü ile konuştuk, öğrencilerimiz çalışıyorlar. 19-23 Mayıs tarihleri arasında bu etkinliğimizi hayata geçireceğiz. Bizim öğrenci şenliğimizin geçen yıl sponsorluğunu Ülker yapmıştı. Bu sene öğrenci şenliğimizin sponsorluğunu SOCAR yapacak. Değerli hemşehrimiz Kenan Yavuz bu konuda bir süreklilikte kazandıracak bu projeye. SOCAR önümüzdeki dönemlerde Baksı projelerini sürekli destekleyecek. 1500-2000 dolaylarında bir katılım bekliyoruz. Bu senenin teması ’Düşlediğimiz Bayburt". Çocuklarımızın nasıl bir Bayburt hayal ettiğini göreceğiz. Öğrenci Sanat Şenliği’nin son gününde Kıraç sahne alacak."
KALEARDI MAHALLESİ’NDE KADIN İSTİHDAM MERKEZİ
"Bizim aslında hiç vazgeçmediğimiz projelerimizden bir tanesi kadının eğitimi ve istihdamı projesidir. Çünkü bize göre kadın kültürün taşıyıcısı ve sahip çıkanı. Bugün kadim kültürden en kaldıysa daha çok kadınlar o daha çok kadınlar onu korumuşlardır. Kadın istihdamına çok önem veriyoruz. Kıymetli hemşehrimiz Hüsami Köklü Kaleardı Mahallesi’nde 1150 metrekarelik arazisini Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nde bağışlamış. Kadınla ilgili bir proje gerçekleştirilsin diye ama başarılamamış. Baksı Müzesi olarak Kadın İstihdam Merkezi projesini hayata geçireceğiz. Kültürel sürekliğe de verdiğimiz önem gereği beyaz Bayburt taşından yapılacak. Bayburt taşını modern bir anlamda ve kalede kullanıldığı şekliyle ayrıca kalenin çinilerini de işin içine katarak yeni bir Bayburt kökenli bina yapacağız. Sonbaharda inşaata başlayabiliriz. 20 milyon maliyetli bir bina. Burada ehram, kilim gibi geleneksel ürünler yapılacak, genç kızlar ve kadınları eğitecek bir eğitim merkezi, kütüphane ve sergi alanı olacak."
"SİNEMA, AMFİ TİYATRO, HELİKOPTER PİSTİ, BAKSI KONUEVİ"
"Baksı’da hep bir helikopter pisti sorunumuz vardı. Platform yapıyoruz. Aynı zamanda helikopter pisti görevi de yapacak olan amfi tiyatro ve konser alanı oluşturuyoruz. Yine bizi konuk evimiz yeterli değil. Yeni bir konukevi inşa edeceğiz. 10 tane taş odalı bir yer yapacağız. Onun da sponsoru Polimeks. Bizim eskiden beri sponsorluğumuzu yapan, Türkmenistan’da çok büyük işler yapan bir Türkiye’nin en büyük kuruluşlarından bir tanesi. O inşaatta devam ediyor."
ERKAN OĞUR’DA BAYBURT TÜRKÜLERİ ALBÜMÜ
"10 yıl etkinliği kapsamında sergiler, yayınlar, kutlama etkinlikleri ve konserler yer alacak. Mercan Dede, Burhan Öçal ve Erkan Oğur konserleri yapacağız. Erkan Oğur’a ayrıca 10 Bayburt türküsünü yorumlatıp albüm yapma girişimimiz var."
"GRİ ZEMİN"
"Gri Zemin diye büyük bir sergimiz var. Mmodern, çağdaş, güncel ne varsa bunların hepsini bir araya getiriyoruz. Bizim özelliğimizde bu. Herhangi bir sınır koymuyoruz. Bu sergi aslında çok denk düştü. Bu sene Baksı Müzesi’nde çok önemli bir uluslararası etkinlik yapılacak. Dünya Müzeciler Birliği (ICOM) diye bir kuruluş var. Biz bir proje hazırladık gönderdik, kabul edildi. Bu sempozyuma Avrupa ve Asya’nın tüm müzeleri katılmak istiyor. Konaklama açısında sıkıntılarımız var. Onu da şehrin konaklama mekânları ile çözeceğiz. TURSAB ulaşım kısmını üstlenecek. Bayburt, bölge ve Türkiye müzeciliği açısından olağanüstü organizasyon. Yeri gelmişken şunu da söyleyeyim. Baskı Müzesi uluslar arası ortamdan olağanüstü davet alıyor. Biz yetişemiyoruz. Dün yine İngiltere’den bir mail aldık."
DÜNYA MÜZECİLERİ BAKSI MÜZESİ’NDE
"Communicating the Museum Konferansı’ diye bir konferans var. Bu dünyadaki en önemli müzelerin iletişimini sağlayan bir şirket. Bunlar Kültür Bakanlığı ile işbirliği yapıyorlar. Baksı’ya partner önerdiler. Doğrusunu isterseniz biraz çekindim, altından kalkamayız diye. 09-12 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek konferansın ardından 13-14 tarihleri arasından Baksı Müzesi’nde olacaklar."
BAKSI MÜZESİ’NİN 15 YILLIK ÖYKÜSÜ
Koçan, konuşmasında ayrıca Baksı Kültür Sanat Vakfı’nca 2014 yılında bastırılan kitaplar ve 2016 yılında yayınlanacak olan kitaplar hakkında da bilgi veren Koçan, "Gri Zemin sergisiyle birlikte Baksı’nın kuruluşundan bugüne kadar geçen 15 yıllık sürenin öyküsünü anlatacağız. Bizim bir tarihimiz olacak. İnsanlar hayatta ve bazı insanlar bunlardan rahatsız olacak ama yakın tarihi budur diye bu eseri yayınlayacağız. O açıdan ’Gri Zemin’ sergisinin böyle bir belgeci yanı da olacak" diye konuştu.
YAVUZ MÜTEVELLİ, ÖZBEK ONUR ÜYESİ
"Ben biliyorsunuz ben tek mütevelliydim. Bu sene mütevelli heyet sayısını artırıyoruz. Bundan sonraki mütevelli heyeti içerisinde Ali Güleli, Erol Tabanca, Faruk Malhan, İskender Atakan, Mehmet Kurukahveci, Mustafa Taviloğlu, Oya Eczacıbaşı, hemşehrimiz Kenan Yavuz, Turgay Artan, Vuslat Doğan Sabancı var. Birde onur üyeliğimiz var. Bizin vakfın geçmişinde kritik destek vermiş insanlardan seçtik. Eski Kültür Bakanımız Ertuğrul Günay bizim onur üyemiz. Bayburt eski Valimiz Kerem Al, milletvekilimiz Bünyamin Özbek onur üyemiz. Her şeyin çıkmaza girdiği bir dönemde çok büyük destekleri oldu. Her sene biz onur üyeliğini artıracağız."