Doğuş Esat BERME / MARMARİS (Muğla), ()-MUĞLA'nın büyükşehir olmasınını ardından İçmeler Belediyesi'nin kapatılıp, yetkilerinin Marmaris Belediyesi'ne geçmesiyle, İçmeler sahilinde 20 yıldır faaliyet gösteren 5 büfenin işletme ruhsatları iptal edildi. Ruhsatları iptal olan işletme sahiplerinin yürütmenin durdurulması kararı almasının ardından bu kez de 'Kıyı kenar çizgisine' uyulmadığı gerekçesiyle yerlerin yeniden mühürlenmesi tepkilere neden oldu. Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan, konunun İçmeler Belediyesi zamanında yapılan yanlış uygulamalardan kaynaklandığını söyledi.
Plajdaki Nirvana Beach adlı işletme sahibi İlyas Tülü, Marmaris Belediyesi ile Milli Parklar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle mağdur olduklarını belirtti. Plajdaki 5 işletmenin şu anda mühürlü olduğunu belirten Tülü, "Geçtiğimiz sezon sonunda Marmaris Belediyesi, büfelerin bulunduğu alanın milli parklar içinde kaldığını ve yerlerin boşaltılarak milli parklara iade edilmesi gerektiğini belirten bir yazı gönderdi. Bu yazının ardından Marmaris ve Muğla mahkemelerinden yürütmeyi durdurma kararı aldık. Neticede benim daha önce ihaleye girerek kazandığım bir hak var. Bu işletme için 2016 yılına kadar ihale sonucunda İçmeler Belediyesiyle sözleşme imzaladım. Yürütmeyi durdurmayı aldıktan yaklaşık 1,5 ay sonra tekrar mühürleme için geldiler. Bu sefer de Kıyı Kenar Kanunu'na aykırılık olduğunu söyleyip yerlerimizi yeniden mühürlediler" dedi.
"BU YERLERİ İHALEYLE ALDIK"
Tülü, kiralamaların İçmeler Belediyesi tarafından açılan ihaleye katılarak yasal olarak gerçekleştiğini belirterek, "İçmeler Belediyesi kapandıktan sonra bu kira kontratlarının ve ihalenin fesh edildiği ve imara aykırı işlemeler olduğumuz söylendi. Büfeler 20 yıldır burada ruhsatlı olarak çalışıyor. Biz de 4 yıldır buradayız. Madem 20 yıldır kaçaktı da neden ihaleye çıkartıldı? Kiramız devam ediyor diye biz sezon için yabancı acentelerle anlaşmalar yaptık ve bu durumda çok büyük maddi zarara uğrayacağız. Burada Belediye ile milli parklar arasındaki sorun işletmecilere yansıyor. Bu durum da bizleri mağdur ediyor" diye konuştu.
Kıyı Kenar Kanunu ile ilgili yapılan mühürleme için de mahkemeye başvurduklarını belirtirken, burada mağduriyetlerinin giderilmesini bunun içinde bu karara yürütmeyi durdurma kararı çıkacağına inandıklarını söyledi.
"BU KADAR OTEL VARKEN 5 TANE BÜFEYİ Mİ BULDULAR"
Mühürlü olan Deniz Yaka Cafe İşletmecisi, Duran Şimşek ise 2 yıl önce ihale ile kiraladığı işletmeye yatırım yaptığını sadece bu yıl için bankalara 300 bin lira kadar para ödemesi gerektiğini söyledi. Şimşek "Kıyı Kanunu tüm Ege kıyılarının ortak sorunu. Buralar yeni işletmeler değil. Ayrıca sahillerde bu kadar büyük otel için izin verilirken 5 ufak işletme için bu kararların verilmesi ironiktir" dedi.
"KAPATILMASINI MİLLİ PARKLAR İSTEMİŞ"
Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan, konunun İçmeler Belediyesi zamanında yapılan yanlış uygulamalardan kaynaklandığını söyledi. Kaplan, "Kapatılan İçmeler Beldesi'nin son belediye başkanı Zeki Eren zamanında bu alanlar Milli Parklar'dan 49 yıllığına yürüyüş yolu ve kameriye yapımı için kiralanmış. Belediyenin kapatılıp buraların CHP'li Marmaris Belediyesi'ne geçmesinin ardından belediyemize Milli Parklar'dan bir yazı geldi. Bu yazıda Milli Parklar tarafından bu alanların amacı dışında kullanıldığı bu nedenle yürüyüş yolu üzerinde bulunan bu yapıların kapatılıp alanın Milli Parklar'a devredilmesi gerektiği, hatta bugüne kadar bu alanlardan alınan kiraların da milli parklara iade edilmesi yazılıydı. Bu nedenle buraları mühürledik. Bugüne kadar alınan paraların iadesi söz konusu olursa yasal haklarımız da kullanacağız. Bu büfelerle ilgili Milli Parklar'la halen görüşmeler devam ediyor" dedi.

FOTOĞRAF