Son dönemlerde Türkiye’nin gündeminden düşmeyen baklava tartışmasına farklı bir bakış açısı kazandıran Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Şef Tahir Tekin Öztan, Türkiye’de gerçek Antep baklavası üretmenin usta yetiştirmeyle ilgili olduğunu vurgulayarak, “Baklavanın sırrı ustasında. Antep baklavası ustaları yetiştirmek ve onları eğitimden geçirmek zorundayız” dedi.
Baklavacılık zanaatının ustadan çırağa geçtiğini ifade eden Öztan, Gaziantep Sanayi Odasının girişimlerini de takdirle karşıladığını ifade ederek, “Türkiye’nin veya dünyanın neresinde olursa olsun üzerinde Gaziantep Baklavası yazan bir yerden baklava aldığınızda tıpkı Gaziantep’te almış gibi aynı lezzeti bulmak istersiniz. Elbette kullanılan malzemeler bu işin olmazsa olmazı. Ama bir de işin usta boyutu var. Baklava ustası yetiştirmek zorundayız. Bunun için Gaziantep’te bu sektörler seferber olmak zorunda. Gaziantepli baklava markalar yanında bu işe üniversitelerimizin el atması, halk eğitim merkezlerimizin el atması gerekiyor. Eğitimli baklava ustası yetiştirmek önemli bir eksiği gidermek anlamına gelecektir. GSO’nun bu işe de öncülük yapması gerektiğini düşünüyorum. Baklava ustası öyle kolay yetişmez. Gaziantepli ustalar meslek sırlarını bu güne kadar yetiştirdikleri elemanlara aktarmıştır. Ancak bunun da kayıt altına alınması ve yetiştirilecek olan yeni baklava ustalarına Gaziantep Baklava Ustası ünvanlı bir belgenin bir sertifikanın verilmesi gerekir. Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği olarak biz bu çalışmanın içerisinde yer alacağız” dedi.
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ’Türk Baklavası’ standardını 18 Şubat 2015 tarihli Teknik Kurul’da kabul ettiği şekliyle şimdilik Gaziantepli baklavacıların üretim yaptığına dikkat çeken Öztan, bu standardın Türkiye genelinde uygulanabilmesi için gerekli en önemli unsurun usta olduğunu bir kez daha yenileyerek, “Uzun yıllardır savaşını verdiğimiz aslına uygun baklava üretimiyle ilgili alınan TSE belgesiyle Gaziantep Baklavası adı altında üretilecek baklavanın belirlenen malzeme ve standartlar dışında üretilemeyeceğini, üretilenlerin ise bu isimle satılamayacağını kesinleştiriyor. Bu en önemli adım başarıldı. Gerek AB gerekse TSE ayakları başarıyla tamamlandı. Şimdi sırada Gaziantep Baklavasının Türkiye’nin ve dünyanın her yerinde aynı lezzette üretilmesini sağlamak ve Türkiye’ye Gaziantep’te ki gibi aynı tadı ve lezzette baklava yedirmekte. Bunu ancak ve ancak Gaziantep Baklavası ustaları ile başarabiliriz. Eğitimli ustalar yetiştirmek ve bunları sertifikalandırmak zorundayız. Gerekirse üniversitelerimizin gastronomi bölümlerinde Gaziantep Baklava ustası yetiştiren bölümler açmalıyız. Gaziantep Üniversitesinin bu konudaki duyarlılığını biliyorum. Konuya üniversitelerimizin daha duyarlı yaklaşacağını umuyorum” dedi.