Sponsorluğunu Haklar ve Kaynaklar Girişimi adlı bir örgütün üstlendiği araştırma, pekçok gelişmekte olan ülkenin karbon emisyonu hedeflerine ulaşmak için ormanlık alanlarını doğal yaşam rezervlerine çevirme sözü verdiğini hatırlatıyor.
Ancak doğal yaşam parkları oluşturulurken, buralarda yaşayan insanlar genelde taşınmak zorunda kalıyor. 
Araştırmaya göre bu nedenle yalnızca Liberya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 1,3 milyon insan evlerinden olabilir.
Liberya, Norveç'in mali yardımıyla ormanlarının %30'unu 2020'ye kadar doğal yaşam rezervlerine çevirmeyi önerdi.
Kongo ise Almanya ve Küresel Çevre Kuruluşu'nun yardımıyla ormanlarının %12-15'ini dönüştürme sözü verdi.
Haklar ve Kaynaklar Girişimi'nden Andy White, bu çabaları "Bu bir çılgınlık olur. Milyarlarca dolar çöpe gider, insanların hayatları zarar görür ve çevre için de istediğiniz sonucu alamazsınız" sözleriyle eleştiriyor.
Uzmanlar Orta ve Güney Afrika'da, Güneydoğu Asya'da ve Latin Amerika'da daha önce bu tarz göçler olduğuna ve bunların bazen savaşlara yol açtığına dikkat çekiyor.
Liberya'daki Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü'nden Constance Teague de "Uluslararası kamuoyunun amacının Liberya'da kırsal kesimde yaşayanları evlerinden etmek olduğunu sanmıyorum ama şu anda planlandığı gibi devam edersek sonuç bu olacak" diyor ve ekliyor:
"Yüzyıllardır ormanla barış içinde, ona zarar vermeden yaşayan yerel topluluklar olduğunu kabul etmek zorundayız."



Andy White da ormanların insanlarla dolu olduğunu, onları ormandan atmak yerine onlara yardım etmenin daha doğru olduğunu kamuoyuna anlatmak gerektiğini söyledi.

Kaynak : bbc