Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Dinçer Ateş, “2016 yılının ilk yarısında ve ikinci yarısında 2 milyon 650 biner tablet dağıtmış olacağız. 5.sınıflara ilk defa, 9.sınıflara devam olarak. Bu 9.sınıfların içerisinde bütün liselerimiz var” dedi.
MEB YEĞİTEK Genel Müdürü Ateş, MEB Sakıp Sabancı Basın Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında FATİH projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Ateş, FATİH projesinin kamuoyunda bir tablet projesi gibi ya da bir donanım projesi gibi algılandığını ve bunun kendilerini üzdüğünü belirterek, “Bunların tamamı öğrencilerimizin dijital dünyada bu teknolojinin imkanlarını kullanarak, derslerini daha iyi nasıl anlayabilirler, öğretmenlerimiz bu imkanlarla öğrencilerine dersleri nasıl daha iyi anlatabilir bunun için bu donanımlar birer araç” diye konuştu.
“BULUT HESABI ÖĞRENCİLERİMİZE 1 GB’LIK ALAN VERİYOR ÖĞRETMENLERE VERDİĞİMİZ BULUT HESABI 10 GB’LIK BİR ALAN”
FATİH projesinin amaçlarına değinen Ateş, şunları kaydetti:
“En önemlisi eğitsel e-içerik sağlanması. Diğeri öğretmen eğitimleri, bilinçli ve güvenli bilgisayar teknolojisi kullanımının sağlanması ve donanım alt yapısının iyileştirilmesi. Öğrencilerin EBA Portal kullanmalarını sağlamak istiyoruz kişisel olarak. EBA Market bütün öğrencilerimiz için hizmet veriyor zaten. Bulut hesabı öğrencilerimize 1 GB’lık alan veriyor. Öğretmenler için EBA Portalı öğretmenler daha farklı kullanıyor. Portalda öğretmenler için içerik kütüphanesi var. Öğretmenlere verdiğimiz bulut hesabı 10 GB’lık bir alan. Her okula çok fonksiyonlu yazıcı veriyoruz. Bir fotokopi makinesinden daha büyük. Çok fonksiyonlu bir yazıcı.”
“ALTYAPI İHALESİ BİTİRİLDİĞİ OKUL SAYISI 17 BİN 30”
Şuana kadar alt yapı ihalesinin bitirildiği okul sayısının 17 bin 30 olduğunu bildiren Ateş, “Okul ağı ve sınıf ağını kurduğumuz fiber optik kablolama sisteminden bahsediyoruz. Bu olmadan FATİH projesi tam olarak döngüyü tamamlamış olmuyor. Okul başı maliyeti en son yaptığımız ve geçen hafta imzaladığımız alt yapı ihalesinde yaklaşık 27 bin 600 lira olarak gerçekleşti. Buda şuana kadar aldığımız en düşük maliyet” değerlendirmesinde bulundu.
“2015 YILI SONUNA KADAR 317 BİN YAKLAŞIK ETKİLEŞİMLİ TAHTA DAHA KURULMUŞ OLACAK”
Etkileşimli tahta ihalesini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yaptığını kaydeden Ateş, “2014-2015 yıllarında kurulumu bitirilecek 347 bin 367 etkileşimli tahtanın ihalesi bitti. 2015 yılı sonuna kadar 317 bin yaklaşık etkileşimli tahta daha kurulmuş olacak. Cuma itibariyle rakam 167 bin 121. Günlük ortalama 2-3 bin etkileşimli tahta kuruluyor. 2015 yılı içinde bitene kadar 25 bin 384 çok fonksiyonlu yazıcı kurmuş olacağız. Şuana kadar FATİH projesi kapsamında 317 bin 191 öğretmenimizi eğitimden geçirdik. Bu yıl en az 100 bin öğretmenimize hizmet içi eğitim vereceğiz” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin bugün itibariyle dünyanın en büyük eğitim portalına sahip olduğunu anlatan Ateş, “Şuan EBA’da 150 bin üzerinde elektronik eğitim içeriği var” dedi.
“TOPLAM 7 BİN 824 OKUL 2015 YILI İÇERİSİNDE VPN GENİŞ BANT HIZLI İNTERNET ERİŞİMİNE GEÇMİŞ OLACAK”
Ateş, 1 Mayıs’a kadar 3 bin 362 okulun fiber internet bağlantısına kavuşacağını bildirerek şunları söyledi: “Yaklaşık 6 ay önce kurulumlarına başlanan 4 bin 462 okulumuzda bu yıl sonuna kadar bu hizmete kavuşmuş olacak. Toplam 7 bin 824 okul 2015 yılı içerisinde vpn geniş bant hızlı internet erişimine geçmiş olacak. Hepsinin tamamlandığı yıl 2016 olacak. Bu yıl toplam 10 bini bulabileceğimizi düşünüyoruz. Bu yıl 10 bin okulluk bir alt yapı ihalesine daha çıkacağız.”
“700 BİN TABLET BİLGİSAYAR SETİNİ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİMİZLE BULUŞTURMUŞ OLACAĞIZ”
İnternet alt yapısının kurulduğu ve etkileşimli tahtasının kurulduğu yerde tablet dağıtımının yapılabildiğini söyleyen Ateş, şöyle konuştu:
“Bu yıl itibariyle 700 bin tablet bilgisayar setini öğretmen ve öğrencilerimizle buluşturmuş olacağız. 700 bin öğrencimize tablet bilgisayar seti vermek için ihaleyi geçen hafta yaptık. Bu hafta sonuçlandırıyoruz. Ancak, bundan sonraki yıllarda 2016 yılının ilk ve ikinci yarısında, 2017 yılının ikinci yarısında ve 2018 yılının ikinci yarısında büyük tablet ihalemizin tabletlerini öğrencilerimizle buluşturmuş olacağız. Sanayi devriminde nasıl büyük fabrikalar önemliyse dijital dönemde de artım bilişim teknolojilerini üreten ülkeler çok daha avantajlı ve sektörel olarak ön plana geçmiş olacaklar. Biz de madem ciddi kamu imkanını kullanıyoruz. Bu imkanla ülkemize en az 1 yerli tesis kazandırmak istiyoruz. Bu tabletler bu tesiste üretilsin, proje bittiğinde tesis ülkeye kalsın, bölgemize Orta Doğu’ya, Balkanlara ürün ihraç edebilecek bir tesis olsun istiyoruz.”
“2016 YILININ İLK YARISI VE İKİNCİ YARISINDA 2 MİLYON 650 BİNER TABLET DAĞITMIŞ OLACAĞIZ”
2016 yılının ilk yarısında ve ikinci yarısında 2 milyon 650 biner tablet dağıtmış olacaklarını anlatan Dinçer, “5.sınıflara ilk defa, 9.sınıflara devam olarak. Bu 9.sınıfların içerisinde bütün liselerimiz var. Bunu 2017 yılının ikinci yarısında yani eğitim öğretim yılı başında ve 2018 yılının ikinci yarısında eğitim öğretim yılının başında nasıl öğrencilerin önüne okullar başladığında ücretsiz ders kitapları konuluyor ise tabletlerinde o şekilde konulmak suretiyle dağıtımını yapmış olacağız. Bunlar artık yerlilik şartıyla üretilmiş tabletler olacak. 2016 yılının ilk yarısında dağıtacağımız 10 milyon 600 bin tabletin birinci kısım teslimatında yerlilik oranı yüzde 12 ile başlayacak en az. Amacımız, 4 yılın sonunda yerli olarak tanımlanan bir tableti öğrencilerimizle buluşturmak” diye konuştu.
“700 BİN TABLETİN DAĞITIM TÖRENİNİ 20 MAYIS’TA YAPMAYI PLANLIYORUZ”
Yeni alınacak 700 bin tabletin özelliklerini açıklayan Ateş, “10.1 inç eğitime uygun kullanımı olan ebat bu ebat, daha önce 2 ile başlamıştık. Geçen yıl 4 çekirdekliydi. Bu yıl 8 çekirdekli işlemcisi olacak. 8 GB Ram, 32 GB Harddisk. 2014 yılında verdiğimiz tablet bilgisayarların arka kameraları yoktu. Sadece ön kamera vardı. 2 MP ön kamera. Şimdi öğrencilerimizin derslerde kullanmak ve birbirleriyle paylaşmak için arka kamerayı da bir eğitim imkanı olarak kullanmalarına fırsat verecek şekilde 5 MP arka kamera istedik. 1920x1200 çözünürlük. 2014 yılında verdiğimiz tablet bilgisayarda kalem yoktu. Dijital teknolojiler kaleme rakip değil. Bu sefer verdiğimiz tabletlerin aktif EMR Kalemleri olacak. Elinizi tabletin üzerine koyup yazmaya başladığınızda tablet artık elinizi tanıyor sadece kalemi tanıyor. Artık tablet bilgisayarları defter olarak da kullanabilecekler. Gorilla Glass Cam kırılmaya karşı en dayanaklı cam kullanılacak. Ayrıca, silikon kılıflarla gelecek. 9 milimetreden daha ince, 600 gramdan daha hafif. 700 bin tabletin dağıtım törenini 20 Mayıs’ta yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
“TABLET KENDİ KİMLİĞİ ÜZERİNDEN İNTERNETE GİRDİĞİNDE MİLLİ EĞİTİM TABLETİ OLARAK GİRMİŞ OLACAK VE MİLLİ EĞİTİM İNTERNETİNİN KURALLARIYLA ÇALIŞMIŞ OLACAK"
Tabletle öğrencinin oyun oynamasının polisiye tedbir olarak düşünüp yasaklamak istedikleri durum olmadığını ifade eden Ateş, şunları kaydetti:
“EBA Portalda 12 oyun uygulaması var. Öğrencileri geliştirici oyunlar yapıp kendimiz yükletiyoruz tablete. Biz tabletlerin hepsini kontrol edebiliyoruz. Bir tablet çalındığında bize müracaat ediyor emniyet güçleri tabletin yerini koordinatlarını en son açıldığı yeri aynen verebiliyoruz. MEB şuan öğrencinin elindeki tablette nerelere girildiği, ne kadar vakit geçirdiğini bile görüyor. O tablet hayatta olduğu sürece bizimle bağlantısı devam ediyor. Ancak, bizim derdimiz öğrencimizi ya da öğretmenimizi tabletleri üzerinden takip etmek onlarla ilgili kişisel kayıtları ortaya çıkarıp bunları kullanmak değil. Bizi derdimiz kullanma oranlarını, nerede nasıl kullanıldığını, yaygın olarak hesaplayıp ona göre tedbirler almak. Biz polisiye tedbir almıyoruz. Kişisel kullanıcıların kullanım özelliklerine müdahale etmiyoruz. Daha önceki tabletlerde, okul dışı kullanımlar için wireless özelliklerini kapatmıştık. Şimdi wireless özelliğini açıyoruz. Tablet kendi kimliği üzerinden internete girdiğinde milli eğitim tableti olarak girmiş olacak ve Milli Eğitim internetinin kurallarıyla çalışmış olacak. Yani güvenli internet kapsamında bağlanacak.”
FATİH projesinin görünmez kahramanlarının elektronik içerikler olduğunu söyleyen Ateş, EBA’ya öğrenciler için testlerin de konulacağını anlattı.
TEOG’a girecek 8. sınıf öğrenciler için tüm ders videolarını EBA’ya yüklediklerini belirten Ateş, "Böylece dershanelerin kapanma sürecinde aslında sanal olarak bu ihtiyacı karşılayacak bütün içerikleri EBA üzerinden öğrencilerimizin hizmetine sunmuş olacağız. Fırsat eşitliği bakımından bu çok önemli" ifadesini kullandı.
Ateş, ayrıca, FATİH projesinde bu yıl 50 milyon liralık içerik alımı yapılacağını ve IPA projesi kapsamında bu desteğin yaklaşık 70 milyon liraya ulaşacağını bildirdi.