Elazığ Fotoğraf Amatörleri Derneği (EFAD) üyesi fotoğrafçılar, Tunceli’nin Çemişgezek ilçesine gezi düzenleyerek ilçesinin tarihi eserleri ve doğasını fotoğrafladı.
Fırat Üniversitesi öğretim görevlisi Öznur Aksoy’un refakatinde Çemişgezek ilçesine gelen 40 kişilik grup, ilk olarak Mostar Köprüsü’nün benzeri olan Tağar Köprüsü’nü ve Sümela Manastırını anımsatan İn Delikleri’ni fotoğrafladı. Gezi hakkında açıklamada bulunan EFAD Başkanı Ali Nihat Ulukent, Çemişgezek’in doğa ve tarihle iç içe bir konuma sahip olduğuna dikkat çekerek, bu güzellikleri herkesin gelip görmesi gerektiğini söyledi. Ulukent, "Çemişgezek gezimiz beklediğimizden çok daha güzel bir gezi oldu. İlk kez gelen arkadaşlarımızın hepsi buradan çok olumlu düşüncelerle ayrılıyor. Çemişgezek gezimize kırk arkadaşımız katıldı. Çemişgezek sokaklarında güleryüzlü, misafirperver insanlarla karşılaştık. Yörenin meşhur tulum ve salamura peynirlerinden aldık. Bu muhteşem gezimizi farklı bir zamanda tekrar planlamayı düşünüyoruz" dedi.
Çemişgezek’in saklı bir güzellik olduğunu belirten fotoğrafçı Eda Bülbül de, "Saklı bir kasaba, saklı bir güzellik. Keşfedilmeyi bekleyen bir değer. Kıymeti bilinmesi gereken bir hazine. İşte bunlar Çemişgezek’in sokaklarında, dağlarında ve insanının yüzünde gizli. Bir gün de olsa, ömrümün unutulmaz anılarının arasında liste başı bir an yaşattıkları için, beni bu güzelliklerle tanıştıran EFAD ekibine gönülden teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.
İlçenin fotoğraf sanatçıları için bir cevher olduğunu belirten Ayla Özkan da, "Bu bölge özellikle fotoğrafçılar için bir cevher. Çektiği görüntüleri insanların hayal dünyalarına ulaştırmak gibi düşüncesi olanlar için burası o düşünceyi karşılayacak bir manzaraya sahip" şeklinde konuştu.
Geziye katılanlardan Mahmut Sirka ise Çemişgezek’i daha önce görmüş olmasına rağmen bu gezide aha çok tanıma fırsatı bulduğunu belirtti. Mahmut Sirka, "Özellikle İn Delikleri çok orijinaldi. Çıkış konusunda daha kolaylık sağlanırsa daha fazla ziyaretçisinin olacağını düşünüyorum. Ayrıca yöresel ürünlerden aldık. Onlar ayrıca bir güzeldi. Çemişgezek’in daha fazla bir tanıtıma ihtiyacı var" dedi.
Tağar Vadisi’nin korunması gerektiğini belirten Habip Kanca da, "Çemişgezek’in insanlarına hayran olmamak elde değil. Öncelikle bunu belirtmek isterim. Ve tabii ki doğası, camileri, medresesi ve in delikleri harikaydı. Üzücü olan Tağar Vadisi’ne HES’in yapılacağı beni korkuttu. Umarım bu doğal güzellik korunur" diye konuştu.
Çemişgezek’i ziyaret eden EFAD üyeleri, ziyaretlerinin ardından ilçeden ayrıldı.