Adıyaman’da öğrencilere basit yöntemlerle bilimin eğlenceli yönü anlatıldı.
Koordinatörlüğünü Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehtap Demir’in yürüttüğü, Adıyaman Belediyesi ve Milli eğitim Müdürlüğü desteklediği ‘Merak ve Bilim Günleri’ etkinliği belediye konferans salonunda gerçekleştirildi.
Bilimin eğlenceli yüzünü göstermek için Sihirbaz Fizikçiler Gurubu (Sihigu) tarafından bilinen fizik kuralları basit ama eğlenceli yöntemlerle öğrencilere anlatıldı. Ses, ışık, renkler, elektron, mekanik ve elektrik enerjisi hakkında öğrencilere görseller ve gösteriler ile bilgiler verildi. Öğrenciler izledikleri gösteriler ile hem eğlendi hem de öğrendi.
Öğrenciler bilimin sevdirilmesi için okullarda da teorik yerine uygulamalı dersler görmek istediklerini dile getirerek, uygulama yöntemiyle öğrenmenin daha kolay ve akılda kaldığını vurguladılar.
Sihigu Eğitimcisi Rabi Berber, uygulamalı eğitimin daha uzun süre akıllarda kaldığına dikkat çekerek, “Okulda gösterilen eğitim teorik üzerine gösterilen eğitimlerdir. Tabi ki uygulamalı, görsel yapılan eğitimlerin her zaman için öğrencinin üzerinde etkisi daha fazladır. Teorik eğitimler öğrencilerin akıllarında daha kısa süre kalıyor. Ama görsel olarak öğretildiği zaman öğrenci hem öğrenmiş oluyor hem de daha uzun süre hafızasından silmiyor” dedi.
Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehtap Demir, bilimin ezber yöntemi ile değil görsel yöntemle aktarılması gerektiğine vurgu yaparak, “Bilimin eğlenceli yüzünü göstermek için bu etkinliği gerçekleştirdik. Amacımız öğrencinin hem öğrenmesini, sorgulamasını, öğrendiğini bilmesi ve sevmesini sağlamak. Hep ezberlemek yerine uygulama ile öğrenmeliyiz. Özellikle topluma bilimi sevdirmek, bilgiyi taşımak yerine onu kullanmayı öğretmeyi amaçladık. Gördüğünüz üzere çok basit düzeneklerle çok güzel gösteriler yapıldı. Bunu aslında sadece fizik öğretmenleri değil, bütün öğretmenlerimiz uygulama yöntemini seçmesi ile bizlerde üretime geçer, bizlerde buluşlar yapar, bizlerde bilimin önemini anlamış oluruz” dedi.