Kardiyolog Cegerğun Polat, Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) milletvekili aday adaylığı için başvurdu.
Ezidi Kürt Göçü ve Kobani’de yaşanan savaş süresinde yürüttüğü çalışmalarıyla takdir toplayan Kardiyoloji uzmanı Dr. Cegerğun Polat, HDP milletvekili adayı olmak için Diyarbakır’da başvuruda bulundu. Sivil toplum örgütlerinde aktif rol alan Polat, son dönemlerde hasta tutsaklara yönelik çalışmalar yürütüyordu. Polat, HDP’den aday olma nedenini açıklarken, “Türkiye de siyasetin geldiği aşama, Kürt sorununun evrildiği nokta barış ve demokrasiden yana olanların seslerini daha gür çıkarmasını gerektiriyor. Barış ve demokrasi yanlılarının HDP şahsında marjinalize edilmeye çalışıldığı ve siyaset dışına itilmesi için türlü ayak oyunlarına maruz kaldığı bu günlerde, taraf olmak ya da tarafını göstermek her zamankinden daha da önemli. Toplumun tüm katmalarının, meslek gruplarının, sivil toplum yapılarının bu sürece sahiplenmesi gerekiyor. Barış ve demokrasi cephesini genişletmek gerekiyor. Adaylığım; bu cephenin hegemonik, derin yapılar karşısında dik durmaya cesaret edenlerin yanında olma çabasıdır. Diktatör heveslilerinin, saray tutkunlarının karşısındaki direnişe katkı sunmaktır. Ezilenlerin, dışlananların sesine ses katma arzusudur” dedi.
DR. CEGERĞUN POLAT KİMDİR?
1977 yılında Adıyaman’da doğdu. 1980 yılında 12 Eylül darbesi sonrası babasının sürgün edilmesi nedeniyle Ankara’da büyüyen Polat, ilk-orta ve lise eğitimini Adana’da tamamladı. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 2000 yılında tamamladı. Üniversite yıllarında sınır tanımayan hekimler grubunun Adana’daki Kürt göçmenler için olan çalışmalarını yürüttü. HADEP’in Viranşehir Belediyesini kazandığı dönemde ilk sağlık merkezinin oluşturulmasında aktif rol alarak, yerel yönetimlerde sağlık hizmet modeli oluşmasına teorik ve pratik düzeyde katkıda bulundu. 2003 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde Kardiyoloji bölümünü kazanan Polat, 5 yıllık asistanlık dönemi içerisinde Ankara Tabip Odası, Türk Tabipler Birliği Genel merkezi, Ankara SES şubesinde sağlık alanında çalışmalar yürütürken, Ankara Üniversitesi’nde Asistan Hekim Örgütlenmesinde aktif rol aldı. 2008 yılında Kardiyoloji uzmanı olarak Diyarbakır Eğitim Araştırma Hastanesi’ne atandı.
Mesleki olarak hastanede girişimsel kardiyoloji hizmetinin gelişmesini ve kentin sağlık gereksinimlerini karşılamasına çalıştı. Bu süre içinde Diyarbakır Tabip Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası Diyarbakır Şubesi’nde aktivist olarak çalıştı. 2008 yılından itibaren Toplum-Hekim Dergisi yayın kurulu üyeliğini üstlendi. 2012 yılında kamudan, hakkında yürütülen soruşturmalar ve oluşturulan baskı nedeniyle istifa etmek zorunda kalan Polat, 2013 yılı ortalarından itibaren DTK Sağlık Meclisi bünyesinde faaliyetlere başladı. 2014 yılında Diyarbakır Tabip Odası Yönetim Kurulu’na seçildi. İnsan Hakları Komisyonu Başkanı olarak çalıştı. Ezidi Kürt Göçü ve Kobani savaşı süresince yürütülen sağlık çalışmalarında bulundu. Son olarak yapılan DTK Sağlık Kongresi’nde Sağlık Meclisi’ne girerek Kobani’nin yeniden inşası için oluşturulan sağlık komisyonunda görev aldı. Özel bir TV kanalında toplum ve sağlık adlı proğramı ile Türkiye’deki sağlık politikalarını değerlendirmektedir. Halen Mezopotamya Toplum ve Sağlık Derneği’nin başkanlığını yürütüyor. Polat, evli ve bir çocuk babasıdır.