Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, ‘Çandarlı Limanı yapılınca İzmir Limanı kapatılacak’ şeklindeki haberlerin kesinlikle doğru olmadığını, İzmir Limanı’nın canlandırılarak tarama çalışmalarının yapılacağını söyledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yağmura rağmen İzmir’deki incelemelerini sürdürdü. İzmir Limanı’nı araçla gezen Bakan Elvan, daha sonra İzmir Liman İşletmesi Müdürlüğü’nde yetililerden İzmir Liman projesine ilişkin bilgi aldı. Elvan’ın bir sonraki durağı ise İzmir Ticaret Odası Meclis Toplantısı oldu. Toplantıya İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı. Elvan, projelerin iptal edileceğine yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtirken, Çandarlı ve İzmir limanları hakkında bilgiler verdi.
“HİÇBİR ŞEKİLDE İTİBAR ETMEYİNİZ”
Elvan, İzmir’e yapılacak yatırımlarda Bakanlığın projeleri iptal ettiğine yönelik asılsız haberleri eleştirdi. Çandarlı Limanı ile ilgili haberlere değinen Elvan, “İzmir, liman şehridir. Liman şehri kalmaya da devam edecektir. Bu işin sahibi biziz. Bizlere sorulmuyor ama birileri çok değişik, nereden gediği belli olmayan bir takım haberler yapıyorlar. İzmir Limanı kaldırılacakmış. Kim diyor bunu? Bunun sahibi biziz arkadaşlar. İzmir Limanı kaldırılmayacak bilakis güçlendirilecektir. Şunu söylüyorlar; ‘Çandarlı’ya liman yapılacakmış. İzmir ve Çandarlı limanları birlikte olmazmış. İzmir Limanı’nı başka amaçla kullanmalıymışız’ gibi beyanatlar var. İzmir bırakın mevcut kapasitesindeki İzmir Limanı’nı, Çandarlı Limanı bu bölgeye yetmeyecektir. Kim söylüyorsa doğru söylemiyor. Hiçbir şekilde bunlara itibar etmeyiniz” dedi.
"TARAMA ÇALIŞMALARINA DERHAL BAŞLAYACAĞIZ"
İzmir Limanı’ndaki tarama çalışmalarına yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru olduğunu ve başvurunun Bakanlıkta beklediğini kaydeden Elvan şöyle konuştu: “Müsteşarla da görüştüm. Bu konuya eğilmeleri ve neticelendirmeleri gerektiğini ifade ettiler. Yasal süreçler elbette önemli. O süreçleri tamamlamamız gerekiyor. Emin olunuz; yasal süreçlerin Bakan olarak takipçisi olacağım. Yasal süreçlerin tamamlanmasını müteakip İzmir Limanı’nın taranması işi geliyor. Büyük gemilerin yanaşması mümkün değil. 9 metreden 14-15 metreye çekilmesi gerekiyor. Proje hazır. Gerekli talimatları verdik, yasal süreç tamamlanır tamamlanmaz tarama işlemlerinin gerçekleşmesi için derhal çalışmalara başlayacağız. Bunu da buradan ilan ediyoruz.”
“BİZLER MEDENİ İNSANLARIZ”
İzmir Limanı ile ilgili konuşmaya devam eden Elvan, “İzmir Limanı’na yönelik olarak, biliyorsunuz Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredildi. Geçmişte imar planı yapılmış. İmar planı için yürütmeyi durdurma kararı alınmış. Yoğunluk itibariyle uyuşmazlık görünüyor. Burada yapılması gereken, sivil toplum kuruluşlarımız, belediyelerimiz, Bakanlık olarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı samimi olarak bu meseleyi konuşup neticelendirmeliyiz. Bir taraftan Bakanlık olarak yatırıma başlayacağız, diğer taraftan belediyemiz mahkeme gidecek. Bunlar doğru şeyler değil. Bizler medeni insanlarız. Kendi içimizde konuşup neticelendirmemiz gerekiyor yoksa İzmir zarar görür. Neticede belediye başkanlarımız, 30 Mart’ta seçim oldu. Halk tercihini ortaya koydu. Seçim bittikten sonra her bir belediye artık İzmirli vatandaşlara hizmet için çalışmak durumunda. Artık siyaset orada bitmiştir” açıklamasında bulundu.
“ÇANDARLI LİMANI 12 MİLYON TEU OLACAK”
İzmir Limanı’nın canlandırılacağını, Çandarlı Limanı için de çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Elvan, şunları kaydetti: "Gerçek dışı İzmir merkezli bir haber çıktı. Haber şuydu; ’12 milyon TEU’luk Çandarlı Limanı, 4 milyon TEU’ya düşürüldü.’ Bakanlığı suçluyorlar. Bırakın artık siyaset yapmayı. Ararsınız bir genel müdürümüze sorarsınız. Buradaki kapasitemiz 12 milyon TEU olacak. 4 milyon TEU filan olmayacak. Teklif gelmediği için 12 milyon TEU’luk kısım büyük olduğu için ‘üç aşamada yapalım, birinci aşamada 4 milyon TEU’luk kısmını ihaleye çıkın’ dedim. ‘Firmalarla görüşün. Yaklaşımlar nedir ve buna göre ihaleye çıkalım’ dedim."
“DOKUZ YAT LİMANI PROJESİNİN İKİSİ HARİÇ PROBLEMİ YOK”
İzmir’de ödeneğini tahsis ettikleri dokuz yat limanı projesi olduğunu, ikisi hariç diğerlerinde problem olmadığı bilgisini veren Elvan, “Bir tanesi şüpheli. Çalışmalar devam ediyor. Hiçbir sıkıntı yok. Bir kısmında imarla ilgili, ÇED ile ilgili süreç devam ediyor. ‘ÇED süresi doldu projeyi iptal etti’ diyorlar. Öyle bir şey yok” dedi. Projelerin iptal edilmesi gibi bir durum olmadığını söyleyen Elvan, paralarının olduğunu ve bu parayı İzmir için harcamak istediklerini kaydetti.
“BAKANLIK İPTAL ETTİ DERSENİZ ÜZÜLÜRÜZ”
Mavişehir’in, sulak alan ve tampon bölge kapsamında olduğunu belirten Elvan, şöyle devam etti: “Gediz sulak alan koruma bölgesinde demek bu işi yapamazsınız demektir. Eğer bizim bunu Mavişehir’de yapabilecek bir hukuki yapı oluşturmamız mümkünse ‘yapalım’ diyoruz. ‘Yapmayalım’ demiyoruz. Yat limanı yapamayacağımız bir alana bu işin yönlendirmesi söz konusu oluyor. Biz ‘Bakanlık olarak iptal ettik yapmayacağız’ demiyoruz. Yapmaya hazırız. Yeter ki ilgili süreçleri birlikte yapalım. Bir arkadaşımız çıkıp da çok uygunsuz ifadeler kullanıyor. Bunlar bir milletvekili bir siyasetçiye yakışmayan şeyler. ‘Bir tane yapılmadı, hiçbir şey yapmıyorlar.’ Aziz Bey’in uzlaşmacı yönünü biliyorum. Siyaseten nasıl prim alabilirim diye düşünülüyorsa o işlerin yapılmasını istemiyorlardır. Biz birlikte çalışacağız. Süreci birlikte götüreceğiz. Dokuz yat limanında sorunlu olan iki tane var. Şunu söylerseniz üzülürüz; ‘Bakanlık iptal etti.’ Yapmak istemiyor. Bizde böyle bir anlayışımız yok. Böyle bir coğrafya yok dünyada. İzmir ülkemizin parçasıysa bu imkanı kullanacağız. Ben de en az bu manada sizin kadar İzmirliyim.”
Toplantıda soruları da yanıtlayan Elvan, bir meclis üyesinin yelken yapacak yerlerinin olmadığını ve teknelerin denize erişimini sağlayacak rampalar konusundaki sıkıntılarını aktarması üzerine “Marmara Bölgesi’nde rampa konusunda sıkıntılar yaşıyorduk. Yeni rampalar inşa edeceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyemizin de uygun gördüğü yer olsun” dedi. Bu sırada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Yapmak kolay izin zor” dedi. Elvan, Kocaoğlu’na “İzin konusunda yardımcı oluruz” diye cevap verince Kocaoğlu da “İzin olsa inşaatı da yaparız” dedi. Elvan bunun üzerine gülerek “Biz çok problemli mi görünüyoruz?” dedi.
“TEK HEDEFE ODAKLANMALIYIZ”
İzmir’in son 10-12 yılda dirilme, canlanmaya başladığını belirten Elvan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu canlanmanın önümüzdeki dönemlerde süratle devam edeceğini düşünüyorum. İzmir’de ne arasanız var. Yok yok. Burada işlerin çok daha iyiye gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer biz İzmir’i gerçekten güçlü konuma getirmek istiyorsak, kalkınmasını sağlamak istiyorsak, sadece Türkiye değil Avrupa ve bu coğrafyanın önde gelen merkezlerinden biri yapmak istiyorsak tek bir hedefe hep birlikte odaklanmamızdır. Nasıl ki 2023 vizyonundan bahsediyoruz, İzmir için de çok somut hedeflerimiz elbette var. Bu hedefleri gerçekleştirmek için her bir projeyi hep birlikte sahiplenmeliyiz.”
“GELİN LOJİSTİK MERKEZİNİ İŞLETİN”
Karayolları hizmetleri hakkında da hatırlatmalarda bulunan Elvan, İzmir-İstanbul Otoyolu projesinde 474 milyon dolarlık kısmının sadece İzmir sınırları içinde olduğunu ifade etti. Kombine taşımacılık açısından İzmir’in avantajının kullanılması gerektiğini de dile getiren Elvan, Türkiye’nin en büyük lojistik merkezi olacak Kemalpaşa Lojistik Merkezi için çağrıda bulundu. Elvan, “Gelin, yap-işlet-devret modeli ile alın, bu lojistik merkezini işletin. Biz açığız. İzmirliler olarak alın bu merkezi işletin. Bu merkezde her şey olacak. İhracatımızın en önemli merkezlerinden birisi olacak” diye konuştu.
Demiryollarının işletilmesini serbestleştireceklerini söyleyen Elvan, alt yapılarını yapacaklarını ancak işletilmesini özel kısma açacaklarını belirtti. Elvan, demiryolları işletmeciliğinde de bir araya gelme çağrısında bulundu.
“FİRMA İFLAS ETTİ BENİM SUÇUM NE?”
2014 yılında İzmir için 350 milyon liralık bir karayolları için harcama gerçekleştirdiklerini hatırlatan Elvan, şu ifadeleri kullandı: “Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğünü suçlayan ifadeler yer aldı. Devletin hiçbir yatırımı hele bizim zamanımızda yarım kalmaz. Sabuncubeli Tüneli’nde yap-işlet-devret modeliyle bir firma çıktı, sonra bu firma iflas etti. Benim suçum ne arkadaşlar. O kişinin muhasebesine bakmıyorum ki. Ne yapmamız gerekiyor? Firma ya birine devredecek, eğer mümkün değilse feshedeceğiz. Bunu karayolları olarak kendimiz yapabiliriz. Bizim açımızdan parasal açıdan çok etkileyecek bir proje değil. 60 milyon dolarlık maliyeti var. Ya da tekrar ihaleye çıkıp başka firmaya verilebilir. Sabuncubeli yarım kaldı yapılmayacak diye düşünülmemeli. Zamanında tüneli bitireceğiz. Hiçbir kaygınız olmasın.”
Konak Tüneli’yle ilgili yaşanan sıkıntıları da değerlendiren Elvan, tünelin İzmir’e fayda sağlayacağını herkesin bildiğini belirterek şöyle konuştu: “Bunu başka yerlere çekip de ‘acaba siyaseten bu konuda vurabilir miyim?’ demek yanlış. Yakışmaz bize. Başka alanlarda tartışma olsun. İzmir’e yatırım yapılıyor. Mayıs 2015 tarihi itibariyle bu tüneli tamamlayacağız. 62 konutun kamulaştırılması tamamlanmak üzere bunlar evlerini terk ettiler. Yıkım bitti. 69 konut risk oluşturabilir düşüncesi ile boşaltıldı. Her konut sahibine bin TL taşıma 650 lira kira ödeniyor. 69 aile kendi konutlarına geri dönecekler. Konak Tüneli çerçevesinde oradaki ağaçlar da belediyeyle işbirliği ile taşındı.”
Elvan, İzmir’de trafik yoğunluğu 3 binin üzerinde ve tek yol olan ne kadar yol varsa hepsini bölünmüş yola dönüştürülmesi talimatı verdiklerini ifade etti.
Toplantıya ev sahipliği yapan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Recep Tayyip Erdoğan döneminde görev alan tüm hükumetlerin büyük desteğini gördüklerini belirtti. “Sizden önce çevre yolu yoktu” diyen Demirtaş, “Bu yola 2002 yılında hemen başladınız, bitirdiniz ve etaplar halinde uzatıyorsunuz. Çeşme Limanı için epey mücadele ettik. Sendikalar istemiyordu, 2003’te Ro-Ro limanı olarak hizmete açtınız. İZBAN devreye alındı. Şimdi günde 160 bin İzmirli bu hizmetten yararlanıyor” diyerek İzmir’e yapılan icraatlardan bahsetti. İzmir’de çözülmesi gereken pek çok sorunun olduğunu kaydeden Demirtaş, kronik sorunlarının liman yaklaşım kanalının derinleşmesi olduğunu belirtti.