Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, Antalya’nın Kemer ilçesinde düzenlenen ’Hakem, Cazgır, Baş ve Başaltı Pehlivanları Yağlı Güreş Semineri’nin açılış konuşmasında birlik mesajı verirken, ayrı federasyonlaşma peşinde olanların umutsuz bir çaba içinde olduklarını söyledi. Yeni fikirlere açık olduklarını söyleyen Yerlikaya, İstanbul’da Fetih Turnuvası yapılabileceğini dile getirdi.
Antalya’nın Kemer ilçesi Göynük Mahallesi’nde bulunan Majesty Mirage Park Resort Oteli’nde 11 Ocak tarihine kadar devam edecek olan seminerin açılışında konuşan Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, federasyonda birlik ve beraberliğin, kurumsallaşmanın önemine işaret ederek, "Artık güreş camiasında yağlı güreşte sıkıntı yok. ’Acaba kim iki boy üste çıkar? Hangi torpil durumuyla yukarıya çıkar’ yok. Kim nerede nasıl çıkacaksa bu belli. ’Birini bulalım karar defterinde kararlar alalım. Bir boy olmaz iki üste boy üste atlayalım’ yok. Artık yolumuza devam edeceğiz. Bu hastalık bir daha güreş camiasına girmesin. Er meydanında yüreği ve bileği güçlü olan en yukarı çıksın. Yüreğinde ve bileğinde o gücü hisseden sahada mücadele ederek yukarı çıksın. Kimseden medet ummayalım" dedi.
"SINAVLAR AÇIK VE NİZAMİ YAPILACAK"
Yerlikaya, göreve başladıklarında federasyondaki belirsizlikle ilgili bir örnek vererek, "Biz ilk geldiğimizde bu sistem yoktu. Bir belirsizlik vardı. İlk geldiğimiz gün önümüze bir karar geldi. Bir iki gün öncesi 25 kişiyi almışlar karar defterine, ’Ağabey bunlar sınavı kazandı.’ ’Bu sınavı kim yaptı? Hangi kurum yaptı? Neye göre yaptı? Nerede ilan etti? Derhal iptal ediyorsunuz’ dedim. İlan edilecek, herkes tarafından malum olacak. İsteyen herkes gelip bu sınava girebilecek.Sınav da nizami yapılacak. Bu sınavı kazananların da kaydı yapılacak" diye konuştu.
"PİSLİĞİ ÇÖPÜ KAPIMIZDAN TEMİZLEDİK"
"’Adalet ve hakkaniyetlerinden hiç kimse taviz vermeyecek’ dedik ve getirdik" diyen Yerlikaya, "Kirli bir yapıyı, çöplüğü kapımızdan süpürdük. Süpürmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Birileri gelsin alayım, vereyim, yok. Asla bunlara müsaade etmeyeceğiz. Biz er meydanıyız. Ataların, dedelerin mücadele ettiği bir sporu yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
AYRI FEDERASYON TALEPLERİNE TEPKİ GÖSTERDİ
Güreş Federasyonu’nden ayrılarak ayrı federasyon kurulma taleplerine de değinen Hamza Yerlikaya, güreş dallarının etle tırnak gibi olduğunu ve ayrılamayacağını belirterek, şöyle konuştu:
"Böyle bir umudunun peşinde gezmeyin. Güreş et ve tırnak. Eti tırnaktan nasıl ayırırsın? Vücudun organı tamamlayan parçasını sen bir kenara nasıl atarsın? Geçmişte güreşi ayırdılar. Ayakta duramadı. Geleneksel sporların 15 tane branşı var. Branştan bir tanesi o. Şunda ayıralım diyenler o zaman bağladılar. Şu anda ayıralım diye bas bas bağıranlar, o zaman güreşi bir daha gelenekselden ayırıp güreşe bağlanması için dilekçe verdiler. Biz burada olduğumuz müddetçe mümkün değil. Böyle bir şeye müsaade etmeyiz. Eti tırnaktan ayırmak mümkün değil. Ayırmak diye bir şey yok. Güreş bütündür. Yağlısı, kara kuşağı, serbesti, et ve tırnak gibidir. Birbirine bağlıdır."
İSTANBUL’DA FETİH TURNUVASI
Güreş sporunda Türk halkının şampiyonluklar beklediğini belirten Hamza Yerlikaya, dünya çapında ses getirecek turnuvalar düzenlenebileceğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı Kupası ve İstanbul’un Fetih yıl dönümünde turnuva düzenlenebileceğini belirten Yerlikaya, "İstanbul evliyalar şehri. Bütün dünyanın mirası kültür mirası. Bütün dünyanın gözdesi. Dünyanın incisi bir şehir. Orada bu tarz bir organizasyona ihtiyaç var. Cumhurbaşkanlığı adı altında bir organizasyon yapabiliriz. Bunları tartışalım" diye konuştu.
"BORÇSUZ BİR FEDERASYON OLDUK"
Yerlikaya, 35-40 yıldır ilk kez tek borçsuz federasyon olduklarını da sözlerine ekleyerek, "Şu anda kasada para var. Sıfır borç var. Artık güreş camiasında hesap verilebilirlik var. Mali kongrede de söyledim. Bütçeyi ibra etmek, olayın bittiği anlamına gelmez. Burada harcanan bütün paralarda herkesin sorumluluğu var. 77 milyon milletimizin hakkı var. Bütün hesaplar mali kongrede ibra olmuş olabilir ama sen delege misin? Gel ’şu senede yapılan şu organizasyonun şu evraklarını görmek istiyorum’ de. Alabilirsin. Oturup incelersin" dedi.