Yerel Aktörlere Yönelik Ön Bilgilendirme Toplantısı, Erzurum’da yapıldı.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen “Yerel Aktörlerin Katılımıyla Yerel Yatırım Planlama Kapasitesinin Güçlendirilmesi için Teknik Destek” Projesinin ön bilgilendirme toplantısı Palandöken Kayak Merkezi’nde bulunan Renaissance Polat Otel’de düzenlendi. Toplantıya İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı İsmail Ustaoğlu, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mükerrem Ünlüer, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, vali yardımcıları, kaymakamlar, belediyeler ve kalkınma ajans temsilcileri katıldı.
"BAKANLIK OLARAK YEREL YATIRIMLAR PROJESİNİN FAALİYETLERİNE ÖNEM VERİYORUZ"
Toplantının açılış konuşmasını yapan İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mükerrem Ünlüer, bakanlık olarak yerel yatırımlar projesinin faaliyetlerine büyük önem verdiklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Yatırımların ve projelerin kentlerimize ve kendine özgü koşulları ve ihtiyaçları çerçevesinde hayata geçirilmesi ve planlanmanın yerel düzeyde boyutlandırılmasına duyulan ihtiyaç hepimizin malumudur. Bakanlık olarak bu ihtiyaçtan hareketle illerimiz ve pek tabii ki bu illerimizdeki kurum ve kuruluşların kapasitesini planlama ve koordinasyon ekseninde güçlendirmeye yönelik proje çalışmalarını başlatmış bulunuyoruz. Bu çalışmanın ilk adımı olarak şu anda toplantısını icra ettiğimiz yerel yatırımlar projesinin faaliyetlerine de büyük önem verdiğimizi belirtmek istiyorum. Proje ile yerel kararlarla merkezi politikalar uyumlaştırılması noktasında devletin, hükümetin temsilcileri olan mülki idare amirlerinin planla, koordinasyonun ve yatırım süreçlerindeki etkinliklerinin artırılması amaçlanmaktadır.”
"HER İLÇE, KENDİ PROJESİNİ KENDİSİ ÜRETECEK HALE GELECEK ŞEKİLDE KAPASİTESİNİ GELİŞTİRMELİ"
Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak ise il ve ilçelerin, hatta sektörlerin kendi hizmet alanındaki yine il ve farklı ilçelerdeki olduğu gibi farklılıklar arz ettiğini ifade ederek her ilçenin kendi projesini kendisi üretecek hale gelecek şekilde kapasitesinin geliştirilmesi ve bilgi birikiminin artırılması gerektiğini söyledi. Altıparmak, ”Çalıştığım her bölgede istisnasız ve geldiğim her yerde Erzurum’da aynısını yaptım. Her kurumda, ilçe kaymakamlıklarında ve her sivil toplum kuruluşlarında mutlaka bir kontak personelimiz bir ilişkili görevlendirilmiş iyi eğitilmiş bu işleri bilen bir insan yetiştirmeye gayret ettik. Zira bu kapasiteyi geliştirmediğiniz sürece başarılı olma şansınız yok. Güneydeki bir ilçedeki tarım müdürlüğü veya sosyal hizmetlerdeki bir arkadaşımızın düşüncesi kuzeydekinden ve merkezdekinden farklı olacak. Türkiye’nin açmazlarından bir tanesi şudur proje anlamında. Merkezden iki arkadaş yönlendiriyoruz ve tamam diyoruz. Bu adam veya arkadaşlarımız en iyi eğitimi almış olsalar bile farklı sektörlerle ilgili değişebilecek düşüncelerle ilgili nasıl izah etmesi ve ortaya koyması şansları olacak" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından proje kapsamında yürütülecek faaliyetlere ilişkin genel bilgilendirme ve projenin uygulanmasına dair teknik bilgilendirme sonrası yapılacak çalıştay kapsamında iller bazında öncelikli sektörler, yerel yatırım planlaması sürecinde mevcut sorunlar, çözüm önerileri ve yerel yatırım planlaması için eğitim desteği gibi konulara yer verildi.