“Beden Aklıyla Zayıfla” adlı kitabını çıkarttıktan sonra dikkatleri üzerine çeken Dr.Fevzi Özgönül, sağlıklı yaşam için yapılması gereken 10 egzersiz hakkında bilgiler verdi. Dr.Özgönül, “Egzersizlerinizi yemekten en az 2-3 saat sonra yapmaya başlayın. Yemek üzerine egzersiz sindirim faaliyetini kilitler” dedi.
Dr.Fevzi Özgönül yapılacak egzersizleri şöyle sıraladı;
“Sabah uyandığınızda koşu veya yürüyüş yerine çok yavaş hareketler ile bedeni uyandırın ve kaslarınızı gerdirin, böylece gün içerisinde daha zinde hissedersiniz ve kas ağrınız olmaz.
Egzersize mutlaka yavaş başlayıp kaslarınızı hazırlayın. Egzersiz öncesi yavaş hareketler ile kaslarınızı 10 dakika kadar ısıtın ve egzersize hazırlayın. (Maç öncesi ısınma hareketleri yapan futbolcuları örnek alın)
Egzersiz esnasında kimse ile yarışmayın (egzersizin amacı sağlıklı yaşamdır, yarışma değil. Unutmayın egzersizin sonunda sıralama olsa bile, birinci gelen de, en son gelen de sağlığına kavuşmuş olurdu. Lüzumsuz yere bedeninizi yormak sağlığınızı bozabilir.)
Hatta kendiniz ile de yarışmayın( kesinlikle her gün egzersizin şiddetini arttırmaya çalışmayın. Unutmayacağınız en önemli şey egzersizi hem kalbinizi dinlendirmek için hem de sindirim sisteminiz uyarmak için yapıyorsunuz.)
Egzersiz esnasında kalbinizin lüzumsuz yorulmaması için şu formülü kullanın.Orta şiddette bir egzersiz yapmak için 170 sayısından yaşınızı çıkartın bulacağınız rakam (eğer 50 yaşındaysanız 170-50 = 120 nabız hızı ) kalbinizin 1 dakikadaki ideal atım sayısıdır. Kalp atım hızınızın bu rakamı geçmemesine gayret edin.
Aynı egzersizi uzun süreli yapmayın tekrarlar ile yapmaya gayret edin. Yani 40 dakika yürüyüş yerine 2 tekrar ile 20 dakika yürüyün.( Uzun süreli yapılan egzersizlerde beden metabolizma hızı düşer, vücut enerji harcamasını dengelemeye çalışır, buda metabolizmanızın geçici olarak yavaşlamasına neden olur)
Tekrarlar arasında 5 dakika yavaş hareketler ile tüm kaslarınızı çalıştırın ( mola verdiğinizde de yavaş ta olsa kaslarınızı hareketli tutun en azından sallayın)
Egzersizlerinizi yemekten en az 2 - 3 saat sonra yapmaya başlayın. Yemek üzerine egzersiz sindirim faaliyetini kilitler.
Sağlıklı bir bedene kavuşmak için en faydalı egzersiz akşamüzeri 18.00 - 20.00 saatleri arasında yapılan egzersizdir ( Bu saatte yapılan egzersiz hem sabah ve öğlen yediğiniz yemeklerin sindirimini devam ettirir. Böylece bedeninizin tekrar yapılanmasında gece en çok ihtiyaç duyduğu protein ve yağların bağırsağın son bölümünde emilimini sağlar. Hem de akşam daha az acıkmanıza neden olur.)
Yatmadan önce 2-3 tekrarlı 2 dakika süre ile zıplama veya ayaklarınız yerden kakmadan silkelenme hareketi bedeninizi saran bağ dokunuzu sallandıracağı için gece uykunuzda bağ dokunuz sıkılaşmaya başlar. Böylece 2 hafta içerisinde sağlıklı beslenmeyle beraber 1 beden incelebilirsiniz.”